Fodboldforældre går amok

De råber, skriger og truer med bål og brand. Vi taler om fodbold-forældrene. Ifølge en opgørelse som TV2 ØST er kommet i besiddelse af, så har Sjællands Boldspil Union siden 2005 måtte afblæse 41 kampe, fordi forældre er gået bersærk på sidelinjen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Spark ham ned for helvede," sådan lyder forældrenes tilråb under en børnekamp. Forældrene truer dommerne med tæsk, død og ødelæggelse, og de må bortvises for, at fodboldkampe mellem børn kan blive spillet færdige.

Forældrene til fodboldspillere i børne - og ungdomsrækkerne opfører sig så problematisk, at deres børn skammer sig og fodbolddommere og idrætseksperter advarer mod dem.

Det journalistiske magasinprogram, Missionen, på TV2 ØST har undersøgt hysteri-problemet og kan  dokumentere, at der siden 2005 er aflyst 41 SBU-fodboldkampe i børne- og ungdoms-rækkerne på grund af voksnes opførsel over for børn eller dommere.

I programmet fortæller flere børn i 13 og 14-års alderen om deres fædres opførsel på sidelinjen.

"Det var til et indendørsstævne, hvor min far blev sur på dommeren fordi han underkendte et mål. Min far for henover banderne, ind på banen og skældte dommeren ud og så blev han bortvist fra hallen," fortæller Jonas Bay, og kalder faderens opførsel pinlig.

Men også fodbolddommer, Morten Reimann genkender forældrenes opførsel:
"Jeg har stoppet en kamp efter jeg blev lovet tæsk af en forælder," fortæller Morten Reimann, der oplever forældrehysteriet som stigende.

Team Danmarks sportspsykolog, Kristian Henriksen, siger at forældrenes opførsel betyder, at talenter tabes på gulvet, fordi hysteriet får børnene til at vende sig mod sporten.

"Der sker simpelthen det, at børnenes ungdomsoprør ikke bare bliver et oprør mod forældrene, men også et oprør mod sporten," siger Kristian Henriksen til TV2 ØST.

 

 

 

De ti bud for forældre

SBU har udgivet en folder der fortæller forældre hvordan de kan gøre det til en god oplevelse for deres børn, når de er med ved sidelinjen.

  1. Mød op til træning og kamp - dit barn sætter pris på det.
  2. Forhold dig i ro på sidelinien - lad børnene spille.
  3. Ophold dig kun langs den ene sidelinie - og i god afstand til trænere og spillere.
  4. Respekter trænerens beslutninger - vær positiv og støttende.
  5. Respekter dommerens beslutninger - se på dommeren som en vejleder.
  6. Skab god stemning ved kampene - byd f.eks. udeholdets forældre på kaffe.
  7. Spørg om kampen var spændende og sjov - ikke om resultatet.
  8. Sørg for rigtigt og fornuftigt udstyr - overdriv ikke.
  9. Bak op om holdets og klubbens arbejde - din indsats bliver værdsat, ikke mindst af dit barn.
  10. Husk på, at det er dit barn, som spiller fodbold - ikke dig!!

Du kan finde folderen her

 

Kilder: SBU