Færre grise kan føre til fyringer på slagterier

Antallet af slagtesvin falder drastisk, og det kan få store konsekvenser for Danish Crowns Slagteri i Ringsted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I år producerer de danske landmænd omkring en million færre slagtesvin end sidste år, og det kan føre til afskedigelser af slagterimedarbejdere og lukning af flere slagterier.

Det skriver Børsen.

- Vi har det seneste år tabt 3-3,5 procent af vores råvareindgang. Vi har ingen aktuelle planer om at gennemføre tilpasninger, men det er klart, at hvis vi fortsætter med at miste tilførsler af slagtesvin, så er vi nødt til at gøre noget ved det, siger koncernchef i Danish Crown Jais Valeur til avisen.

Umuligt at låne penge

Selv om flere svineproducenter ønsker at udvide produktionen, er det ikke muligt for dem at låne penge til udvidelser.

- Det er absolut forbeholdt de få at låne penge til udvidelser. Også for de allerdygtigste er det et problem, siger direktør i Danske Svindeproducenter Nicolaj Nørgaard.

Håb for fremtiden

Landbruget håber da, at en ny etårig statslig støtteordning vil betyde, at der vil blive bygget flere slagtesvinestalde og dermed skaffet arbejde til slagterierne.

- Men selv om ordningen udnyttes fuldt ud, og der gives 159 millioner kroner til slagtesvinestalde, så rækker det formentlig kun til at stabilisere antallet af slagtesvin. en vækst bliver det nok ikke til, vurderer formanden for svineproduktionsaktiviteterne i Landbrug & Fødevarer, Erik Larsen.

Sidste år fyrede Danish Crowns slagteri i Ringsted omkring 300 medarbejdere, siden er en del af medarbejderne blevet genansat.

 

Færre slagtesvin i Danmark