Eva er nyskilt, mor til to og på elevløn: - Inflationen tærer på alt

Inflationen presser nu Eva Henningsens økonomi så meget, at hun ikke har råd til tøj til sine børn og mad sidst på måneden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg kan mærke, at det tærer på alt. Man føler sig ikke som en særlig god mor, når man giver sine børn pasta med ost i to uger, fordi man ikke har penge til mad.

Ordene kommer fra Eva Henningsen fra Ringsted. 

Hun er nyskilt, mor til to små børn og har kun sin elevløn at leve for. Den rækker ikke langt nu, hvor inflationen buldrer, fødevarepriserne er historisk høje, og julen er lige om hjørnet.

Det presser tusindvis af danskere. Eva Henningsen er en af dem. 

Madvarer æder budgettet 

Som snedkerelev får Eva Henningsen udbetalt 13.000 kroner om måneden, heraf har hun faste udgifter på 9000 kroner. Hun bruger 2500 på benzin, og de sidste 1500 går til mad og andre fornødenheder. 

Det kunne lige række før, men nu løber hun tør for penge, inden måneden er omme. 

- Jeg starter måneden med at købe de mest basale madvarer, så der også er til madpakker til børnene. Når vi når til midten eller omkring slutningen af måneden, så har jeg ikke flere penge. Så der spiser vi havregrød, ting fra fryseren og rigtig meget pasta, fortæller hun. 

Læs også
Håber du, at priserne i supermarkedet har toppet? Så har butikkerne dårligt nyt
Læs også
Håber du, at priserne i supermarkedet har toppet? Så har butikkerne dårligt nyt

Priserne på fødevarer æder hele Eva Henningsens rådighedsbeløb. Hun har derfor ikke længere råd til at købe tøj til børnene, der vokser.

- Det har vi ikke råd til, og så er det, man tyer til at spørge om hjælp i ens omgangskreds. Tøj er lidt nemmere at bede om end mad. Der er jo mange, der ligger inde med noget, de ikke skal bruge, men som er guld værd for mig, siger hun. 

En anden slags jul

Juletraditionerne har Eva Henningsen også måtte droppe i år. 

- Der hang ikke nogen pakkekalender den 1. december, som der plejer. Børnene blev skuffede, men så måtte jeg bare sige, at det er, fordi vi skal flytte, og der ikke er penge til det, men at vi kan lave en masse andre ting.

- Så prøver jeg at lave noget andet sjovt og hyggeligt, som at slæbe madrasser og dyner ind i stuen og se julefilm. Sådan nogle ting, som måske kan gøre op for det, fortæller Eva Henningsen. 

Situationen ser ikke ud til at forandre sig lige foreløbig. Eva Henningsen er først færdigudlært snedker i 2024. 

Læs også
Rekordmange ansøger om julehjælp
Læs også
Rekordmange ansøger om julehjælp

Men hun prøver også at se situationen som en læring for hende og børnene.

- Måske er det sundt nok at opleve, at man ikke kan få alt hele tiden. Pakkekalender og slik jo er nice to have, men ikke need to have. Tøj og mad er need to have, så at jeg ikke har råd til det, det er kritisk. Men jeg vil ikke pive over, at jeg ikke kan give dem en pakkekalender. Det kan de nok godt undvære, siger hun. 

Da hendes eksmand skal have børnene juleaften, har Eva Henningsen valgt ikke at søge julehjælp i år. Hun holder ikke jul selv, men tager hen til sine forældre. 

- Min bror har sponsoreret lidt ekstra julegaver, som jeg kan sætte mit navn på, så det løser vi på den måde, fortæller hun. 

En tiltrængt julehjælp

Selvom Eva Henningsen ikke skal holde jul, så oplever hun i disse dage lidt af et julemirakel. 

Det er nemlig strømmet ind med donationer og hjælp fra fremmede, efter hun skrev på Facebook og efterlyste tøj i hendes søns størrelse. 

Flere borgere i Ringsted har doneret aflagt og nyt tøj, så Eva Henningsens børn har tøj i de rette størrelser til vinteren.
Flere borgere i Ringsted har doneret aflagt og nyt tøj, så Eva Henningsens børn har tøj i de rette størrelser til vinteren. Foto: Privatfoto

Flere tilbød med det samme deres aflagte børnetøj, andre overførte penge til Eva Henningsen, så hun kunne købe helt nyt tøj til hendes søn. En oplevelse, de har haft i lang tid. 

- Jeg ved, at det betyder ekstra meget for ham, fordi han var lidt træt af hele tiden at gå i genbrugstøj. Nu er han blevet gammel nok til at tænke, at det er lidt ufedt, at han ikke også har en trøje med Ninjago eller andet som de andre børn, siger Eva Henningsen og fortsætter:

- At jeg så kunne gå ind at købe noget nyt til ham, det var den sindssygeste følelse. Det er vildt, at folk er så søde. De kender mig ikke, og de har reddet min juleglæde. 

Svært at tage imod

Men det har ikke kun været nemt at tage imod hjælpen, erkender Eva Henningsen.

- En ting er at bede om hjælpen. Det er nemt nok at spørge, om folk lige har en trøje eller andet liggende, men så at tage imod alt det, folk tilbyder. Det, synes jeg, er svært. Jeg bliver helt ydmyg, siger hun og fortsætter: 

- Det er lidt hårdt, men jeg tror, jeg er blevet bedre til at acceptere, at det er sådan. Der er jo ikke nogle mennesker, der har lyst til at skulle tigge sig til basale ting, men det er vildt, som folk stimler til og vil hjælpe, når først man siger det højt.

Oplevelsen med hjælpen fra fremmede har sat sig i Eva Henningsen, der håber, at hun kan gøre noget af det samme for andre.

- Det er helt sikkert noget, jeg husker, når jeg engang har lidt flere penge selv. Jeg har også lyst til at hjælpe nogen, med hvad end jeg kan. Jeg vil også give en anden den følelse, som jeg sidder med lige nu, siger hun. 


Nyhedsoverblik