¨

Endnu en kvinde har fået brystkræft efter mangelfulde undersøgelser

Det var ikke nok, at kvinderne alene fik en mammografi og ikke en mere grundig undersøgelse. Arkivfoto.. Foto: TV2 ØST - Arkivfoto

Ringsted Sygehus har meddelt Styrelsen for Patientsikkerhed, at endnu en kvinde har fået konstateret brystkræft. Tallet er nu oppe på 10.

Endnu en kvinde har fået konstateret brystkræft i sagen om mangelfulde undersøgelser på Ringsted Sygehus.

Det fortæller den konstituerede lægefaglige vicedirektør på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, Knut Borch-Johnsen.

- Vi har meddelt Styrelsen for Patientsikkerhed, at der er en patient mere, som er konstateret med brystkræft. Vi er i gang med at efter undersøge de 5-800 kvinder, der ikke blev undersøgt helt sidste gang. Vi kender ikke slutresultatet, før vi er helt færdige med den undersøgelse, siger han.

10 kvinder har fået brystkræft

Over en firårig periode fra 1. marts 2013 til 24. maj 2017 blev der foretaget mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus. Kvinderne fik alene udført en mammografi, men ifølge de nationale retningslinjer på området burde de også have fået foretaget en fysisk undersøgelse af brystet og en ultralydsscanning.

Og nu er der altså i alt 10 kvinder, som har modtaget mangelfulde undersøgelser og efterfølgende fået konstateret brystkræft.

- Det er en dybt, dybt tragisk historie, hvor der dels er nogle kvinder, der har fået stillet diagnosen for sent, og dels er der kvinder, som har gået rundt og været meget bekymrede, fra det øjeblik det her blev opdaget, siger Knut Borch-Johnsen.

Vi har meddelt Styrelsen for Patientsikkerhed, at der er en patient mere, som er konstateret med brystkræft

Knut Borch-Johnsen, konstitueret lægefaglig vicedirektør

- Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at de sidste kvinder bliver undersøgt så hurtigt som muligt.

Den konstituerede lægefaglige vicedirektør oplyser, at undersøgelserne af de mange kvinder vil være færdige i slutningen af næste uge eller senest i begyndelsen af ugen derefter.

- Det er desværre umuligt for mig at sige, om der skulle dukke flere tilfælde op. Men jeg har i dag godkendt breve, der skal ud til kvinder, der har fået stillet diagnosen. Jeg har også talt med den om hjælp både erstatnings- og psykologmæssigt, men alle kvinderne får også et brev, hvor der står, præcis hvordan de skal forholde sig, siger Knut Borch-Johnsen.

Sygehusdirektør blev fyret

Sagen om de mangelfulde undersøgelser på Ringsted Sygehus kom frem i midten af december, hvor Region Sjælland i en pressemeddelelse oplyste, at syv kvinder havde fået konstateret kræft efter mangelfulde brystundersøgelser på Radiologisk Afdeling på Ringsted Sygehus.

I første omgang blev 2.600 kvinders undersøgelser fra perioden 1. januar 2016 til 24. maj 2017 gennemgået, fordi der var stor risiko for, at disse kvinder havde uopdaget kræft i brystet.

Ved gennemgang af disse kvinder fandt man 735, som skulle tilbydes nye undersøgelser. 

Senere oplyste regionen, at kvinder journaler helt tilbage til marts 2013 skulle gennemgås. Der er tale om 8.700 journaler.

Sygehuset har været under massiv kritik for de mangelfulde undersøgelser, der ifølge Jyllands-Posten var fast praksis over en fireårig periode. For en uge siden kostede sagen den daværende direktør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, vag Bach, jobbet.

- Vi er kommet frem til, at vi ikke mener, at sygehusdirektøren fra Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse har levet op til sit ansvar og sine pligter i forhold til at varetage jobbet, og derfor har vi bedt vores administration og direktion om at tage de skridt, der er nødvendige, sagde regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV ØST efter et møde i forretningsudvalget i Region Sjælland onsdag i sidste uge.

Afskedigelsen skete i forbindelse med, at forretningsudvalget blev præsenteret for en redegørelse af sagen. Du kan læse hele redegørelsen her.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App