Elever omdanner gamle cykler til kulørte jernheste

På en lille uddannelse i Valsømagle ved Ringsted har eleverne brugt de seneste uger på at dekorere en håndfuld gamle cykler, som de har fået foræret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg havde tænkt, vi skulle have noget cykeltræning.

- Hvad med færdselsreglerne? Har I styr på dem?

Misha Frost kigger ud i lokalet og stiller spørgsmålet til Amanda Larsen og Natascha Jørgensen. De er begge to 19 år og går på den særligt tilrettelagte uddannelse Hejdeshus i Valsmømagle lidt udenfor Ringsted. 

Amanda Larsen er i fuld gang med at hjælp veninden Natascha Jørgensen med at dekorere hendes cykel. Hun er færdig med sin egen.
Amanda Larsen er i fuld gang med at hjælp veninden Natascha Jørgensen med at dekorere hendes cykel. Hun er færdig med sin egen. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

Misha Frost er stifter og leder af uddannelsen, der er målrettet unge med særlige behov. På skolen har de boglige fag, men de lærer også at klare sig selv i hverdagen, og på Hejdeshus har de også mulighed for at passe heste.

Ideen til at fikse de gamle cykler kom af, at eleverne gerne ville cykle, men flere af dem havde ikke en cykel. Her er det eleverne Natascha Jørgensen (tv.), Amanda Larsen og stifter af uddannelsen i Valsømagle, Misha Frost (th.), der sidder og taler om projektet.
Ideen til at fikse de gamle cykler kom af, at eleverne gerne ville cykle, men flere af dem havde ikke en cykel. Her er det eleverne Natascha Jørgensen (tv.), Amanda Larsen og stifter af uddannelsen i Valsømagle, Misha Frost (th.), der sidder og taler om projektet. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

De seneste uger er tiden dog gået med at pleje en håndfuld jernheste, som de har fået foræret. 

- Det kom sig af, at nogle af, at der var flere af eleverne, der nævnte, at de godt kunne tænke sig at cykle, men så var der én, der ikke havde en cykel, og an anden, der følte sig rusten på færdselsreglerne, og så tænkte vi, at det var et godt projekt at gå i gang med, siger Misha Frost.

Splittede dem ad

Derfor lavede en af skolens ansatte et opslag på Facebook, og det resulterede i, at skolen fik foræret nogle brugte cykler, som nu får nyt liv.

- Vi har splittet dem helt ad og lavet dæk og slanger, styr, sæde og kæde og alt, fortæller Amanda Larsen, mens hun er i gang med at hjælpe veninden Natascha Jørgensen med at finde ud af, hvordan hendes cykel skal dekoreres.

Eleverne på Hejdeshus STU har fået lov til at dekorere cyklerne på egen hånd og ud fra egne ideer. Natascha Jørgensen er vild med enhjørninger, så der skulle selvfølgelig stå 'Unicorn Girl' på hendes cykel.
Eleverne på Hejdeshus STU har fået lov til at dekorere cyklerne på egen hånd og ud fra egne ideer. Natascha Jørgensen er vild med enhjørninger, så der skulle selvfølgelig stå 'Unicorn Girl' på hendes cykel. Foto: Helle Eriksen - TV2 ØST

- Man kunne skrive Balesto her, og så Unicorn Girl her, siger Amanda Larsen, mens hun med en blyant tegner på papiret, hvor på cyklen ordene skal stå. 

Og Natascha Jørgensen er begejstret for ideen.

- Balesto er den hest, jeg passer her på Hejdeshus, og så kan jeg bare godt lide enhjørninger, så det passer rigtigt godt til mig, fortæller hun.

Forskellige problemer

Den særligt tilrettelagte uddannelse (STU) er for unge mellem 16 og 24 år med særlige behov. 

Skolen har kun fem elever. Fælles for dem er, at de tumler med forskellige ting.

- Nogle gange har jeg haft problemer med mine aggressioner eller i forhold til at bede om hjælp eller lige prikke til en lærer og sige 'vi skal lige ud og snakke'. Og så har jeg haft problemer med at sige goddag, hvis jeg har haft en dårlig dag, og det har jeg stadigvæk lidt, men det er blevet bedre efter, at jeg er kommet herud, fortæller Natascha Jørgensen.

Læs også
Ladcykler i boligområde skal få beboere til at vælge cyklen i stedet for bilen
Læs også
Ladcykler i boligområde skal få beboere til at vælge cyklen i stedet for bilen

Eleverne er selv med til at planlægge hverdagen, og lige nu går den altså med at gøre cyklerne til deres helt egne.

- Det er faktisk meget rart, for så kan man kalde den helt sin egen. Så er det ikke bare er en købt cykel, som allerede er malet sort eller blå, siger Natascha Jørgensen.

Og selvom den sidste maling ikke er nået at tørre, skal pigerne lige ud og prøvekøre deres farverige cykler. 

- Wee, fuck, det er sjovt!

Det er planen, at eleverne får cyklerne med hjem, når de går på sommerferie i juni.


Nyhedsoverblik