Det lysner i landbruget - landmændene får lønstigning

De unge landmænd kan se frem til rekordindkomst næste år, i hvert fald for kvæg-, mælke- og svineproducenterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Yngre landmænd kommer næste år til at tjene rekordmeget. Især svine og kvægproducenterne kan se frem til gode tider. Det skriver DR Sjælland.

- Faktisk så er det et historisk højt indtjeningsniveau for landbruget, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Videncentret for Landbrug, der står bag prognosen, til DR Sjælland.

Her står, at de unge svineavlere under 40 år går fra en gennemsnitsindkomst i år på omkring 435.000 til over en million næste år. En del af grunden er lave kornpriser og høje salgspriser. Men også rekordlave renter på lån.

- De har typisk en rimelig høj gæld, fordi de har etableret sig for forholdsvis kort tid siden, derfor er det vigtigt for dem med nogle gode år, siger Klaus Kaiser.

Kan endelig tjene penge

En af dem, der ser frem til et bedre kontoudtog, er den 27-årige svineavler Kim Kjær Knudsen fra Ringsted, som startede i 2007.

- Det er jo glædeligt for landbruget, at vi efter 5-7 dårlige år forud for 2012, nu langt om længe kan tjene nogle penge og fylde hullerne op rundt omkring. Det tror jeg, der er brug for, siger han til DR Sjælland og fortsætter:

- De sidste 3 år har der været krise i banksektoren, så der er ikke rigtig nogen, der har kunnet få lov til at låne penge. Så der er et kæmpe efterslæb i udstyr, der skal investeres i - især i stalde. Det er så måske 2014, vi kan begynde at tage fat i det.

Kornpriser falder stadig

Kim Kjær Knudsen fra Ringsted sender hvert år 40.000 grise til slagteriet i Ringsted. Kvæg, mælk og svin kaster flere penge af sig, men ét sted i landbruget ser det værre ud.

- Det er sådan set kun kornproducenterne, der må se frem til nogle faldende priser i 2014. Det betyder, at deres indtjening reduceres, siger Johnny M. Andersen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet til DR Sjælland.

For kornet er faldet i pris - og der er ikke udsigt til, at det stiger lige nu.


Nyhedsoverblik