- Det hele ser sort ud, siger fyret slagteriansat om sin fremtid

Onsdag blev den sidste gris slagtet på Danish Crowns slagteri i Ringsted, og dermed har en 128-årig epoke nået sin afslutning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En sort dag.

Sådan beskriver slagterimedarbejder Kayooran Thavarajah sin sidste arbejdsdag på Danish Crown-slagteriet i Ringsted.

- Det er trist, at slagteriet lukker. Jeg havde ikke regnet med, at det ville lukke så hurtigt, for slagteriet blev renoveret løbende. Det er bare nederen, siger han.

quote Selvom en slagteriarbejder er en hård gut, så er det tydeligt, at der er følelser med i det her

Jan Bruno Christensen, fællestillidsrepræsentant hos Danish Crown i Ringsted

Onsdag blev den sidste gris slagtet på Danish Crown-slagteriet i Ringsted, og dermed slutter 18 år på slagtergangen for Kayooran Thavarajah. 

Derfor var han selvsagt berørt af situationen, og det var han langt fra ene om at være.

Følelserne fik nemlig frit løb fra de flere hundrede medarbejdere, der var mødt ind til det, der i manges tilfælde blev deres sidste vagt på slagteriet.

Denne onsdag er "hård" at komme igennem for fællestillidsrepræsentant, Jan Bruno Christensen.
Denne onsdag er "hård" at komme igennem for fællestillidsrepræsentant, Jan Bruno Christensen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det er en trist situation, fordi mange af os har arbejdet her i rigtig mange år. Selvom en slagteriarbejder er en hård gut, så er det tydeligt, at der er følelser med i det her, siger fællestillidsrepræsentant Jan Bruno Christensen.

Til trods for at det var en speciel dag, mødte de ansatte ind, som de har gjort så mange gange før, og begyndte at slagte.

En vigtig markering

Klokken 09.30 blev den sidste gris kørt til slagtning.

Læs også
- Jeg græder inde i mig selv, siger slagteriansat
Læs også
- Jeg græder inde i mig selv, siger slagteriansat

Herfra begyndte en særlig markering, da flere af medarbejderne fulgte grisen ned gennem slagtekæden, indtil den til sidste blev hængt op i et kølerum.

- Det var trist, men noget, som kendetegner slagteriarbejdere, er galgenhumor, og der var mange smil og mange våde øjne. Det blev helt rituelt, siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown, der overværede markeringen.

Pressechef Jens Hansen er glad for, at det ser ud til at mange af slagteriets medarbejdere har fået nyt job.
Pressechef Jens Hansen er glad for, at det ser ud til at mange af slagteriets medarbejdere har fået nyt job. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Selvom sidste gris nu er slagtet, lukker slagteriet ikke ved fyraften. 

Torsdag møder nogle af virksomhedens øvrige medarbejdere ind for at forarbejde og pakke de resterende gris, hvorefter det sidste stykke kød kører ud fra slagteriet fredag.

- Jeg synes, at det er tydeligt at mærke på medarbejderne, at de har vidst det her i et stykke tid. Det er også tydeligt at mærke, at de bredt set har en tro på fremtiden, fordi der heldigvis er mange jobs at finde, siger Jens Hansen.

Slagteriet i Ringsted:

  • Danish Crowns slagteri i Ringsted blev grundlagt i 1896 som Ringsted Andelssvineslagteri af 986 lokale landmænd som andelshavere

  • Det første slagteri havde til huse på Køgevej

  • I 1968 blev slagteriet en del af Forenede Sjællandske Slagterier (FSA)

  • I 1973 opkøbte FSA den københavnske pølsefabrik Steff-Houlberg og overtog fra 1986 dette firmanavn

  • I 2002 overtog Danish Crown Steff-Houlberg og dermed slagteriet i Ringsted

  • Slagteribygningerne i Ringsted er opført i 1976 og dækker mere end 42.000 kvadratmeter

Kilder: Kulturarvsstyrelsen og Danish Crown

For langt de fleste af slagteriets 1.200 medarbejdere er det nemlig lykkes at finde et nyt arbejde.

- Det er svært for os på nuværende tidspunkt at få skabt et nøjagtigt overblik over, hvor mange af slagteriets ansatte, der har fået sig et ny job, men det er vores fornemmelse at omkring to tredjedele har fundet sig et nyt job, siger Susanne Frydenlund, arbejdsmarkeds- og ungecenterchef i Ringsted Kommune.

Slagtehallen Ringsted Andelssvineslagteri. Cirka 1930.
Slagtehallen Ringsted Andelssvineslagteri. Cirka 1930. Foto: Ringsted Arkiv

Dermed mangler et sted mellem 300 og 400 medarbejdere endnu at få sig en ny arbejdsgiver. 

Flere af dem er bosiddende i Ringsted Kommune, hvor arbejdsmarkeds- og ungecenterchefen forventer, at antallet af arbejdsløse i kommunen vil stige med omkring 20 procent svarende til 100 medarbejdere.

Storeksportør af arbejdskraft

I slutningen af juli og begyndelsen af august stod Danish Crown og Ringsted Kommune bag en fælles jobmesse for at få de sidste medarbejdere afskibet.

Her opfordrede virksomhederne de ledige slagteriansatte til at søge et specifikt job hos netop dem.

Personale på Ringsted Andelssvineslagteri 1925.
Personale på Ringsted Andelssvineslagteri 1925. Foto: Ringsted Arkiv

Og det har givet pote.

- Vi arbejder for tiden på at få fat i alle virksomhederne, der var med på messen. Vi har ikke fået fat i alle endnu, men vores foreløbige samtaler viser, at langt størstedelen af virksomhederne har ansat et sted mellem to til ti medarbejdere fra slagteriet, siger Susanne Frydenlund.

- Vi mangler dog stadig at tage fat i store virksomheder som Novo Nordisk, Haribo og Vestas, hvor der er en sandsynlighed for, at de kan tage endnu flere medarbejdere sammenlignet med de øvrige virksomheder på messen.

Susanne Frydenlund forventer at have et endeligt overblik over slagterimedarbejdernes fremtid sidst i uge 34.
Susanne Frydenlund forventer at have et endeligt overblik over slagterimedarbejdernes fremtid sidst i uge 34. Foto: Tina Holst Mortensen - TV2 ØST

Mens mange medarbejdere allerede har jobsituationen på plads, forholder det sig noget anderledes for Kayooran Thavarajah.

I hans tilfælde ser fremtiden endnu uvis ud, men han har dog gjort sig nogle indledende tanker.

Læs også
Medarbejdere hårdt ramt af lukning: - Jeg er så 'pissed' i dag
Læs også
Medarbejdere hårdt ramt af lukning: - Jeg er så 'pissed' i dag

- Jeg kunne godt tænke mig at køre bus, så jeg skal finde ud af, om det kan blive en mulighed. Men det er vigtigt for mig, at jeg kan arbejde i nærheden af Ringsted, fordi jeg bor her i byen sammen med min familie.

- Lige nu synes jeg, at det hele ser sort ud, men jeg er nødt til at tage det hele, som det kommer, siger Kayooran Thavarajah.


Nyhedsoverblik