Danmarks første lægehelikopter i luften

Forsøg med landets første akutlægehelikopter skal give erfaringer til en landsdækkende helikoptertjeneste. Helikopteren får base i Ringsted

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Helikopterens rotorblade piskede støv og græs i ansigtet på sundhedsminister Bertel Haarder (V) og alle de andre politikere, embedsmænd og helikopterens besætning. Men det fik ikke de store smil til at forsvinde.

- I dag er en historisk dag, sagde Bertel Haarder, da han onsdag indviede Danmarks første lægehelikopter med base i Ringsted.

Helikopteren skal flyve i alle døgnets lyse timer og dækker Region Hovedstaden og Region Sjælland. Men ifølge Bertel Haarder får alle danskere glæde af forsøget med en lægehelikopter.

- Med den får vi erfaringer, som vi i allerhøjeste grad har brug for, når der skal indføres en landsdækkende
helikoptertjeneste, siger Bertel Haarder.

Regeringen har i første omgang afsat 100 millioner kroner til en landsdækkende helikopterordning. Den vil basere sig på de erfaringer, forsøget med den første helikopter giver.

Sundhedsminister Bertel Haarder tør ikke sige noget om, hvornår en landsdækkende helikopterordning vil være på plads.

- Det er et godt spørgsmål, men jeg tror ikke, der går så lang tid, siger Bertel Haarder, der påpeger, at indførelse af en helikoptertjeneste hører sammen med de 18 supersygehuse, der i løbet af de kommende år skal bygges og indrettes i Danmark.

Akutlægehelikopteren går officielt i luften 1. maj. Den flyver i forsøgsperioden kun i døgnets lyse timer, og det forventes, at den dagligt vil have fem-seks udrykninger.

TrygFonden betaler forsøget med Danmarks første lægehelikopter.