Veganske aktivister låste sig fast foran slagteri - Danish Crown kalder aktionen for 'udansk'

Veganere lagde sig på tværs af vejen og låste sig fast til Danish Crowns hovedindgang. Danish Crown kalder fremgangsmåden for "udansk".

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag morgen måtte politiet rykke ud til Danish Crowns anlæg i Ringsted. Her aktionerede en gruppe veganske aktivister, som blandt andet lagde sig på tværs af vejen til hovedindgangen og lænkede sig fast til hovedindgangen.

Omkring 40 personer deltig i demonstrationen, som medførte, at hovedindgangen i nogle timer var spærret for de dyretransporter, der skulle levere svin til slagteriet. Slagteriet har ført oplevet demonstrationer, men aldrig på denne måde.

quote Det er meget udansk set med vores øjne

Jens Hansen, pressechef i Danish Crown

- Det er første gang, at vi har oplevet, at der er nogen, der har taget de skridt, som vi så i morges, hvor de aktivt har forsøgt at forhindre vores drift. Det er ærgerligt, at de vælger at gå ned ad det spor, og det er meget udansk set med vores øjne, siger Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.

Se viden fra torsdagens blokade af Danish Crown herunder:

 

Aktivister låste sig fast

BIllederne fra tidligt torsdag morgen så dramatiske ud. Nogle aktivister havde låst sig selv fast til porten til hovedindgangen, mens andre havde låst sig selv sammen parvis for på den måde at være svære at flytte for politiet. Situationen løste sig dog uden større dramatik, da demonstranterne opløste demonstrationen, efter dyretransporterne begyndte at køre ind ad en anden indgang.

I Danish Crown er man glad for, at situationen ikke eskalerede.

quote Vi er rigtig glade for, at politiet kom så hurtigt, og at de fik styr på tingene

Jens Hansen, pressechef i Danish Crown

- I sådan en sag her stoler vi 100 procent på politiets vurdering og dømmekraft. Vi er rigtig glade for, at politiet kom så hurtigt, og at de fik styr på tingene, siger Jens Hansen.

Han understreger, at aktionen ikke har haft betydning for slagteriets produktion. Der går nemlig noget tid, før de svin, som ankommer, skal slagtes. Derfor har morgenens aktion ikke forstyrret driften nævneværdigt, forklarer pressechefen.

Artiklen fortsætter under billedet

Aktivisterne demonstrerede blandt andet ved hjælp af bannere og livesendinger på Facebook.
Aktivisterne demonstrerede blandt andet ved hjælp af bannere og livesendinger på Facebook. Foto: Henrik Vindfeldt - Veganerpariet

Politiet valgte dialogen

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi blev demonstrationen anmeldt klokken 04.19 af slagteriets medarbejdere. Der var ikke tale om an demonstration, der var anmeldt i forvejen, og trods demonstranternes blokade af indgangen har politiet valgt ikke at anholde eller sigte nogen.

- Vi har i den konkrete situation haft en dialog med slagteriet om, hvor vigtigt det er, at porten bliver friholdt, kontra det at vi skulle til at bruge fysisk magt for at flytte de her personer, siger Martin Bjerregaard pressemedarbejder i Midt- og Vestsjællands Politi.

Det ville medføre en risiko for, at hele situationen blev optrappet med magtanvendelse, og det ønskede hverken politiet, aktivisterne eller Danish Crown, forklarer Martin Bjerregaard.

Artiklen fortsætter under billedet

Ulla Koch er formand for foreningen Vegan Activism Denmark. Hun mener, at al kødproduktion skal udfases.
Ulla Koch er formand for foreningen Vegan Activism Denmark. Hun mener, at al kødproduktion skal udfases.

Veganere: Det er et modbydeligt job

Ingen forening har officielt erklæret sig som arrangør af aktionen, men blandt deltagerne var blandt andet Ulla Koch fra Skælskør, som er formand for foreningen Vegan Activism Denmark. Hun forklarer til TV2 ØST, at formålet først og fremmest var at levere et budskab.

quote Det er et modbydeligt job at stå og slå så mange dyr ihjel

Ulla Koch, formand, Vegan Activism Denmark

- Der skal nok meget større slag i bolledejen til, at vi påvirker deres daglige virke. Så det var primært det her med at få skabt debat for at få folk til at reflektere over, hvad det er for en industri, vi tillader, siger Ulla Koch og fortsætter:

- Vi vil gerne sætte fokus på, at det ikke er humant, det der foregår – selvfølgelig ikke for dyrene, men heller ikke for medarbejderne, for det er et modbydeligt job at stå og slå så mange dyr ihjel.

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er demonstrationen foreløbet stille og roligt uden menneskelige eller materielle skader.

- Der er ingen af demonstranterne, der har begået hærværk mod slagteriets ejendom, så de har jo også forholdt sig stille og roligt. De ville bare tilkendegive et budskab, som man også kunne se på deres skilte, siger han til TV2 ØST.