Café inviterer til middag med ukrainske familier

I Ringsted har Café Ingeborg for anden gang inviteret borgerne til ukrainsk folkekøkken, hvor ukrainske flygtninge står for madlavningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var lørdag klassiske, ukrainske retter som ukrainsk gullash og pirogger på menuen hos Café Ingeborg i Ringsted.

Her inviterede caféen nemlig til folkekøkken, hvor flygtninge fra Ukraine gik i køkkenet, for at lave ægte og autentisk ukrainsk mad.

- Vi er meget taknemlige for det danske folk. For at de vil give os husly og hjælpe os med ophold, mad og alting. Da denne café spurgte, om vi ville lave ukrainsk mad så danskere kunne prøve det, var vi glade for at hjælpe. Det betyder meget for os at vise danskere, hvordan ukrainsk mad smager, siger Nataliia Masol, der er flygtet fra Ukraine og nu bor i Ringsted.

- Når ukrainere laver mad, putter vi kærlighed i madlavningen. Når der er grin involveret, vil det smage bedre, siger hun.

quote Når ukrainere laver mad, putter vi kærlighed i madlavningen. Når der er grin involveret, vil det smage bedre

Nataliia Masol, ukrainsk flygtning

Det er anden gang Café Ingeborg afholder folkekøkken med ukrainsk tema. 

Da første gang var en succes, ville caféen gerne afholde det endnu engang. På den måde, håber Café Ingeborg, at de er med til at styrke fællesskabet mellem danskerne og ukrainere.

- Vi har god erfaring med, at fælles madlavning og fællesspisning, er god måde at få skabt relationer, og det er en dejlig uformel måde at være sammen på, siger Cecilie Davidsen, der er kommunikations- og projektmedarbejder på Café Ingeborg. 

Nataliia Masol var glad for at lave mad til borgerne i Ringsted.
Nataliia Masol var glad for at lave mad til borgerne i Ringsted. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Hjælper mennesker med udfordringer

Café Ingeborg har siden 2011 hjulpet mennesker med forskellige udfordringer. Det kan blandt andet være mennesker med erhvervet hjerneskade, forskellige former for udviklingshæmning, autisme eller psykisk sårbarhed.

De ansatte i køkkenet nød at få besøg af deres ukrainske gæster. 

- Jeg synes, det er fint og spændende, at de er her, så man kan prøve et andet lands mad, frem for bare det danske køkkens mad, siger Ahmad Reda-Wahid fra Ringsted, der arbejder i køkkenet. 

- Det er sjovt at prøve noget nyt, have nogle nye i køkkenet og lære noget fra en ny kultur. Det, synes jeg, er sjovt, siger Madeleine Poulsen, der også er ansat i køkkenet og hjalp med at lave pirogger.

Ahmad Reda-Wahid synes, det var spændende, at stifte bekendtskab med en ny kultur.
Ahmad Reda-Wahid synes, det var spændende, at stifte bekendtskab med en ny kultur. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST
Madeleine Poulsen lavede blandt andet pirogger, som er en slags dumpling.
Madeleine Poulsen lavede blandt andet pirogger, som er en slags dumpling. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Og gæsterne var også godt tilfredse med dagens måltid.

-  Jeg synes godt, vi kan vise, at vi interesserer os for dem. Vi kan ikke hjælpe dem, men vi kan vise vores sympati ved at møde op sådan en dag som i dag, siger Anne Kastberg Jørgensen, der bor i Ringsted og lørdag nød det ukrainske måltid. 

Prisen for at deltage er 60 kroner for voksne og 30 kroner for børn over 5 år. For det beløb køber gæsterne både et måltid mad til sig selv og til en tilsvarende ukrainer, så de ikke skal bekymre sig om økonomien.