¨

Byret har afsat 11 dage til sag om iranske attentatplaner

den 28. september sidste år stoppede politiet trafikanter ved broer, færger og andre steder. Ved Storebæltsbroen opstod en bilkø, der var cirka 30 kilometer lang. Foto: René Lind

Retsmøder om forberedelse af et drab i Ringsted har været lukkede. Iran skal ikke have oplysninger om sagen.

I juni næste år kommer Retten i Roskilde formentlig til at afgøre, om en 40-årig mand deltog, da en iransk efterretningstjeneste angiveligt forberedte at slå en eksiliraner ihjel i Ringsted.

Selv om anklagemyndigheden endnu ikke har rejst tiltalen, har retten på forhånd reserveret dage i kalenderen. Der er planlagt 11 retsmøder. Første dag bliver 1. maj, og den sidste er 26. juni, oplyser retten.

Det er senioranklager Søren Harbo i Københavns Politi, der håndterer sagen. Han vil ikke gå i detaljer med, hvorfor han har bedt om så mange retsmøder. Men blandt andet tolkningen vil tage tid, bemærker han.

Justitsminister skal træffe beslutning

Det er justitsminister Nick Hækkerup (S), der skal træffe beslutning om, hvorvidt den 40-årige norsk-iranske mand skal tiltales. Efterhånden har han siddet varetægtsfængslet i et år, siden han blev pågrebet ved Göteborg.

Samtlige retsmøder har hidtil været holdt bag lukkede døre.

- Mistankegrundlaget skal ikke komme til den iranske stats kundskab, sagde Søren Harbo forleden i retten om en af årsagerne til lukketheden.

VIDEO: Sådan her lød det, da PET orienterede om sagen, hvor den nu 40-årige mand er sigtet. Pressemødet blev afholdt den 30. oktober 2018.

23:48 Luk video

Sigtelserne drejer sig om medvirken til forsøg på manddrab. Og om hjælp til en fremmed efterretningstjeneste på dansk grund.

Nægter sig skyldig

Den 40-årige, der er far til tre døtre, nægter sig skyldig. På et tidspunkt under fængslingen gik han i sultestrejke. Han følte sig magtesløs og frustreret, oplyste forsvareren.

Tidligere har han arbejdet i en iransk virksomhed, som blandt andet producerer våben. I Norge har han haft ansættelse i flere store it-virksomheder, har Jyllands-Posten tidligere berettet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Situationen ved Storebælt den 28. september sidste år. Foto: Michael Nordborg

PET har ikke ønsket at oplyse, præcis hvilken efterretningstjeneste som manden mistænkes at have virket for.

Omfattende politiaktion

Sagen indeholder blandt andet beskyldningen om, at han skal have taget fotos i Ringsted. Her boede en leder af ASMLA, som af Iran betragtes som en terrororganisation.

28. september holdt PET nøje øje med bopælen. En hurtigtkørende Volvo i området fik betjentene til at tro, at et attentat var nært forestående. Det udløste en af de mest omfattende politiaktioner i flere år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Situationen ved Storebælt den 28. september sidste år. Foto: Michael Nordborg

Politiet stoppede trafikanter ved broer, færger og andre steder. Ved Storebæltsbroen opstod en bilkø, der var cirka 30 kilometer lang.

På grund af sagen har Danmarks ambassadør i Teheran sammen med flere andre europæiske lande protesteret mod flere drab og forsøg, som Iran skal have stået bag i Belgien, Frankrig, Holland og Tyskland.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App