Byrådet skal endeligt beslutte: Skal de ældre have varm mad til aften?

Byrådet i Ringsted Kommune skal mandag beslutte, om de beboerne på plejecentrene fremover skal have serveret varm mad til aften frem for til frokost.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange af beboerne på plejehjemmene i Ringsted Kommune spiser ikke nok.

Derfor skal byrådet mandag tage den endelige beslutning om, hvorvidt de ældre skal have varm mad om aftenen frem for til frokost på plejecentrene.

For erfaringer fra flere andre kommuner viser, at de ældre, der ikke spiser nok, har nemmere ved at spise mere, hvis de får en varm ret serveret om aftenen.

quote Når vi spørger dem, så vil de gerne have det ligesom, da de boede i deres hjem. Altså varm mad om aftenen

Nina Bruun, konsulent i Ældre Sagen

Nina Bruun, der er konsulent i Ældre Sagen, fortæller, at flere og flere kommuner vælger at servere den varme mad om aftenen frem for til frokost.

- Ernæringsmæssig er det også mest fornuftigt med varm mad om aftenen. Det er kost med et højt kalorie- og proteinindhold. Det giver ro i kroppen om natten, siger hun og fortsætter:

- Man skal også huske på, at de ældre måske først kommer op og spiser morgenmad ved 10-tiden, så er der ikke megen appetit, når der bliver serveret varm mad ved middagstid et par timer senere. De risikerer at få for lidt at spise.

Beboere eftespørger varm mad om aftenen

Af dagsordenen til byrådsmødet står der, at flere beboere har efterspurgt at få serveret den varme mad om aftenen frem for til frokost.

Og det er efterspørgsler, som Nina Bruun kan genkende.

- Det er, hvad de ældre ønsker. Når vi spørger dem, så vil de gerne have det ligesom, da de boede i deres hjem. Altså varm mad om aftenen. Det er mange år siden, at det var almindeligt med varm middagsmad, siger hun.

Det vurderes af Ringsted Kommune, at det vil koste 243.634 kroner mere ved at gøre det permanent, at den varme mad serveres om aftenen. De ekstra udgifter skal gå til løn til MadhuZet Zahles, som står for maden og kørsel.

Pengene skal finansieres ved hjælp af Værdighedspuljen, som fra 2019 overgår til bloktilskud.

Både Ældrerådet, Ældre- og Genoptræningsudvalget og Økonomiudvalget har stemt for forslaget. Bliver forslaget stemt igennem mandag, træder ændringen i kraft medio januar næste år.