Brandmand rejser til Australien for at hjælpe hårdtprøvede kollegaer: - Man får sgu ondt af dem

Sammen med ni andre brandmænd rejser Brian Ibsen fra Ringsted snart til Australien for at hjælpe med at rydde op efter de massive naturbrande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Voldsomme naturbrande har siden september hærget Australien.

Brandene har kostet mindst 26 mennesker og millioner af dyr livet. Hundredvis af hjem er brændt ned, og delstaterne New South Wales og Victoria har erklæret undtagelsestilstand.

quote Vi kan godt lide at slukke ildebrande som brandmænd, men det der, det er jo helt sindssygt

Brian IBsen, brandmand, Ringsted

Australske myndigheder har tidligere takket nej til officiel dansk hjælp. Alligevel skal en gruppe på 10 frivillige brandmænd nu af sted for at hjælpe kollegaer på den anden side af jordkloden.

Det sker, efter at den private hjælpeorganisation BlazeAid, der hjælper familier efter naturkatastrofer, har takket ja til den udstrakte hånd fra danske brandmænd, som i Facebook-gruppen Firefighter Assistance Denmark tilbyder deres hjælp.

Artiklen fortsætter under billederne.

Naturbrandene har hærget Australien siden september.
Naturbrandene har hærget Australien siden september. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Op med en milliard dyr anslås at have mistet livet i brandene - og derfor arbejdes der hårdt på blandt andet at redde så mange koalaer som muligt. Her i byen Adelaide.
Op med en milliard dyr anslås at have mistet livet i brandene - og derfor arbejdes der hårdt på blandt andet at redde så mange koalaer som muligt. Her i byen Adelaide. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er sindssygt

En af dem som skal af sted er Brian Ibsen fra Ringsted. Han bruger sin ferie på at rejse, men er ikke i tvivl om, at det er det rigtige at gøre.

- Når man sidder og ser det herhjemme, hvordan brandfolkene knokler, så får man sgu ondt af dem, siger han.

Brian Ibsen har arbejdet som brandmand i 20 år. På trods af den enorme erfaring er det svært for ham at forstå omfanget af det, der sker i Australien. 

- Vi kan godt lide at slukke ildebrande som brandmænd, men det der, det er jo helt sindssygt, siger han. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Skal hjælpe med at rydde op

De danske brandmænd skal ikke hjælpe med at slukke brande, men rydde op, eksempelvis ved at fælde træer og gøre veje farbare igen. De skal foreløbig være af sted i 18 dage.

- Jeg håber, at jeg kan bidrage med at gøre en lille forskel. Det gælder jo om at få samfundet på fode så hurtigt som muligt igen, siger Brian Ipsen.

Brandmændene regner med at komme af sted torsdag eller fredag i denne uge og har i forbindelse med rejsen startet en indsamling, der skal sponsorere flyrejsen fra Hongkong til Australien.

Turen til Hongkong bliver betalt af SAS.