Bønnespirer fra Ringsted er stadig upopulære

Sidste sommer troede forbrugere - fejlagtigt - at danske bønnespirer kunne gøre dem syge. Over et år efter er Bønnelykken i Ringsted stadig mærket af mistanken

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ulla Essemann har arbejdet med bønnespirer hele sit liv. Nu kan det være, hun snart må stoppe:

- Lige før VTEC-udbruddet var vi 50 ansatte her - i dag er vi altså kun 25, fortæller direktøren for Bønnelykken A/S i Ringsted.

Ingen kendte smittekilden
VTEC er en colibakterie, som gjorde folk syge med blodig diarré og nyresvigt, men der gik lang tid, inden myndighederne fandt ud af, hvor smitten kom fra. Så i over en måned faldt mistanken på både agurker, tomater - og bønnespirer.

- Hverken myndigheder, butikskæder eller medier kunne finde ud af, hvad de skulle gøre, om det var farligt, og hvor meget de skulle sætte i værk, så derfor blev der skudt med spredehagl overalt, fortæller Ulla Essemann til TV2 Øst.

Kunder forsvandt
Det viste sig, at smitten kom fra egyptiske bukkehornsspirer, som aldrig har været produceret i Danmark.

- Konsekvenserne blev, at supermarkederne simpelthen ikke turde andet, end at tage varerne af hylderne. Coop (Fakta, Brugsen, Kvickly, red) gik endda så vidt som til at putte advarselsskilte på ligesom på cigaretpakker, fortæller Bønnelykkens direktør.

Salat skal give overskud
I dag er Bønnelykkens spireproduktion meget mindre end før VTEC-udbruddet i maj 2011. Ifølge direktøren, er det kun de seneste tre måneder, at virksomheden har haft et lille overskud igen, og det er kun på grund af  den salatproduktion, virksomheden også har.

- Det skal være rentabelt, folk skal kunne leve af det og have en hyre, så jeg har overvejet at stoppe mange gange, men lige nu forsøger vi fortsat det modsatte, siger Ulla Essemann.

 

 

 


Nyhedsoverblik