Beboer på aflastningstilbud død af coronavirus - forsøger at stoppe smittespredning

Ringsted Kommune har de seneste dage konstateret flere tilfælde af coronavirus blandt beboerne i et af bo-afsnittene på Bengerds Huse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En beboer på Bengerds Huse, som er et tilbud for voksne borgere med væsentlig nedsat funktionsevne, er natten til torsdag afgået ved døden, efter at have været smittet med coronavirus.

quote Det er dybt ulykkeligt, at en af vores beboere er afgået ved døden som følge af coronavirus

Alice Morsbøl, centerchef for Social- og Sundhedscentret

To beboere er desuden konstateret smittede. Det oplyser Ringsted Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er dybt ulykkeligt, at en af vores beboere er afgået ved døden som følge af coronavirus, og mine tanker går til de pårørende, der nu står tilbage med tabet og savnet, siger Centerchef for Social- og Sundhedscentret Alice Morsbøl.

De to øvrige smittede er isolerede fra de øvrige beboere, og vil være det, indtil de er raske og der ikke længere er risiko for, at de kan smitte andre.

Ved ikke præcis hvor smitten kommer fra

Bengerds Huse er et af Ringsted Kommunes bosteder for voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. På trods af flere initiativer for at hindre smitte med coronavirus, er det desværre ikke lykkedes at hindre den smitsomme sygdom fra at ramme beboere på Bengerds Huse.

Det er endnu ikke lykkedes at opspore den præcise smittekilde: 

- Vi kan ikke sige det med sikkerhed, men der er flere muligheder. Der er nogle af beboerne, der har været indlagt på sygehuse, og er kommet hjem, siger Centerchef Alice Morsbøl til TV2 ØST.

- Og vi kan jo heller ikke undgå at have folk inde, som skal passe beboerne. Der er også nogen, der skal ud og handle for huset, og nogen som måske har været hos lægen.

Centerchef: Vi har fuldt overblik over situationen

Bengerds Huse har tidligt været bevidste om, at mange af beboerne tilhører risikogruppen for at udvikle komplikationer ved smitte med coronavirus.

Derfor blev der tidligt iværksat en række initiativer, for at undgå at smitten kunne komme ind på bostedet, men også for at undgå spredning, hvis der alligevel skulle opstå smitte, som der desværre er opstået nu.

Der har derfor i nogen tid været helt lukket mellem bo-afsnittene på Bengerds Huse, så hverken beboere eller personale har haft kontakt på tværs af bo-afsnit. I bo-afsnittet, hvor de smittede bor, bor der i alt seks beboere. De resterende tre beboere udviser i øjeblikket ikke tegn på smitte.

- Der er mange pårørende til de øvrige beboere på Bengerds Huse, der nu – forståeligt nok – bliver bekymrede. Jeg kan sige, at vi på nuværende tidspunkt har fuldt overblik over situationen, og at vi gør alt, hvad vi kan for at hindre yderligere smitte med coronavirus, siger Alice Morsbøl.

- Vi har tidligt sørget for, at der ikke er kontakt mellem bo-afsnittene på Bengerds Huse, hverken for personale eller beboere. Vi tror og håber derfor, at vi kan isolere smitten til det ene bo-afsnit, der nu er ramt.

Ikke alle kan blive testet

Bengerds Huse gør i øjeblikket alt, hvad de kan for at få testet beboere og personale for coronavirus. Det er dog ikke muligt at blive testet, så længe man ikke udviser symptomer, og det er derfor ikke muligt i øjeblikket at få testet alle.

quote De meldinger vi har fået er, at man i øjeblikket kun tester dem, der udviser symptomer

Alice Morsbøl, centerchef for Social- og Sundhedscentret

- Vi gør vores yderste for at få testet både beboere og personale, men de meldinger vi har fået er, at man i øjeblikket kun tester dem, der udviser symptomer, så i øjeblikket kan vi desværre ikke få testet alle, siger Alice Morsbøl.

Det ærgrer centerchefen for Social- og Sundhedscentret, at det ikke er alle, der kan blive testet:

- Vi gør, hvad vi kan for at komme igennem og få dem testet. Men her bliver vi mødt af den udfordring, at man ikke vil teste, hvis ikke man udviser symptomer, og det gør det jo lidt utrygt både for personalet og beboerne, siger hun til TV2 ØST.

Har fulgt retningslinjer fra starten

Ringsted Kommune har forsøgt at forberede sig så godt som muligt på, at coronaepidemien kunne ramme Ringsted. Det gælder både indsamling af værnemidler, rekruttering af personale, indretning af midlertidig isolationsafsnit og vejledning af personalet.

- Alle personaler har fået vejledning i brug af værnemidler. De er alle enormt påpasselige med at sikre, at de ikke selv bliver smittede og ikke risikerer at smitte andre. Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre både borgere og vores personale de bedste betingelser. Men det er en smitsom sygdom, og vi må desværre konstatere – som man også har erfaret andre steder i verden – at der ikke er garantier, selvom vi gør alt, hvad vi kan, siger Alice Morsbøl.

- Vi har helt fra starten gjort, hvad vi kunne for at begrænse muligheden for at smitte hele institutionen, og det har vi gjort ved at lave aktiviteter i de enkelte enheder i stedet for at lave store fællesting, og vi har sørget for, at personalet ikke blander sig på tværs af de teams, der er derude.

Sundhedsstyrelse bekymret over spredning

Sundhedsstyrelsen har på et pressemøde torsdag givet udtryk for bekymring over, at smitten nu kan ramme steder, hvor svagelige borgere bor sammen.

- Vi er meget bekymret for de udbrud, der har været på danske plejehjem. Det skal vi gøre alt, hvad vi kan for at forebygge.

- Det at teste assymmetrisk for symptomer er ikke særlig godt og effektivt. Hvis man har de mindste symptomer, skal man blive hjemme, sagde direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen ​​​på dagens pressemøde.

Myndighederne har indført stop for besøg på plejehjem, sygehuse, bosteder m.v. foreløbigt til og med 13. april 2020. Stoppet gælder både fællesarealer og beboernes egen bolig.

Tiltaget er iværksat for at mindske smittespredning med coronavirus/COVID-19 og for at beskytte svage og udsatte borgere for potentielt livstruende sygdom.