Alt for få unge vælger en erhvervsuddannelse

Allerede nu viser analyser, at arbejdsmarkedet kommer til at mangle flere tusinde faglærte de kommende år. Nye midler skal i brug, lyder det fra ZBC.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På trods af en erhvervsskolereform vælger stadig alt for få unge en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

En rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at vi kommer til at mangle mere end 70.000 faglærte frem mod 2025, hvis udviklingen ikke bliver vendt.  

16-årige August Simonsen har aldrig været i tvivl om sin vej efter folkeskolen. Derfor er han nu i gang med grundforløbet som mekanikerelev på ZBC i Ringsted.

- Det har interesseret mig så længe og det er noget, jeg kan godt lide at gå og rode med, siger August Simonsen til TV ØST.

Kun 18,5 procent 

quote Det har interesseret mig så længe og det er noget, jeg kan godt lide at gå og rode med

August Simonsen, mekanikerelev på ZBC i Ringsted

August Simonsen er en af de alt for få elever, der efter 9. eller 10. klasse vælger at søge ind på en af landets erhvervsskoler. I år valgte kun 18,5 procent af skoleeleverne at gå den vej, hvilket er på niveau med sidste år, viser tal fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Men stadig alt for lidt.

- Det er gået fra, at man havde en debat om, at man manglede praktikpladser og på rigtig mange af vores uddannelser i dag, er det modsat, vi mangler nu eleverne, fortæller uddannelsesdirektør fra ZBC, Glenny Hansen.

- Så vi er selvfølgelig skuffede over, at vi ikke samlet får løftet den opgave

Mål på 25 procent

Ifølge De Danske Erhvervsskoler er der fortsat alt for lang vej til de politiske mål om, at 25 procent af skoleeleverne skal vælge en erhvervsuddannelse allerede i 2020.

På Christiansborg lyder forslaget blandet andet, at den gode fortælling skal i gang langt tidligere, end man ser i dag.

quote Vi er desværre oppe mod nogle valg hos nogle unge mennesker, som vi jo ikke kan styre i sidste ende

Glenny Hansen, uddannelsesdirektør på ZBC

- Både det her med, at det er fedt at kunne noget med hænderne, men også at det er god løn og at der er sikret job i fremtiden, siger uddannelsesordfører Jacob Mark (SF).

Skulle have gjort uddannelserne mere attraktive

For to år siden lavede man ellers også en erhvervsskolereform som skulle have gjort erhvervsuddannelserne mere attraktive.

- Vi er desværre oppe mod nogle valg hos nogle unge mennesker, som vi jo ikke kan styre i sidste ende, men vi vil rigtig gerne fortsætte arbejdet og orientere om de muligheder, der er på en erhvervsuddannelse, siger uddannelsesdirektør fra ZBC, Glenny Hansen.

Ifølge DI Sydsjælland er de også bekymret over udviklingen, som derfor også står på deres liste af opgaver, siger de.


Nyhedsoverblik