Louise skulle holde jul alene – nu får hun besøg af 10 fremmede

Louise Lund skal undvære sin søn i julen. Nu holder hun voksenjul for 10 fremmede i stedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Man siger, at julen er børnenes fest - men hvad gør man så, når børnene ikke er hjemme juleaften?

Det har Louise Lund fra Ringsted måske fundet svaret på. Hun har nemlig valgt at åbne dørene og holde juleaften for fremmede, der ligesom hende selv er uden børn i år.  

quote De har simpelthen været så glade og positive over, at jeg har lyst til at gøre det her

Louise Lund, initiativtager

- Min søn skal hjem til sin far. Han er delebarn, og han er hjemme hos sin far hvert andet år. Så i år var det min tur til at undvære ham, desværre, fortæller Louise Lund.

Udsigten til en alenejul var ikke særligt tiltalende, og derfor blev Louise Lund enig med sin nabo om at invitere til såkaldt voksenjul. Louise Lund lavede derfor et opslag i gruppen Ringsted på Facebook, hvor hun inviterede enlige forældre og andre, der skal sidde alene, hjem til en fælles juleaften.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Facebook søgte Louise Lund efter enlige at holde jul sammen med.
På Facebook søgte Louise Lund efter enlige at holde jul sammen med. Foto: TV2 ØST

Facebook-opslaget blev modtaget med åbne arme og fik blandt andet 234 synes godt om-tilkendegivelser fra medlemmer i gruppen.

quote Jeg har lidt en idé om, at det bliver noget nær den bedste juleaften, jeg nogensinde har haft, fordi det bliver meget anderledes

Louise Lund

- De har simpelthen været så glade og positive over, at jeg har lyst til at gøre det her, fortæller Louise Lund.

Mange sidder alene juleaften

Ifølge Røde Kors sidder mange enlige alene juleaften uden at have valgt det selv.

De seneste tal fra Røde Kors er fra 2017, hvor en undersøgelse foretaget af Voxmeter viser, at 13.000 sad ufrivilligt alene i julen. 

- Vi har ikke nogle nyere tal end det, men jeg tror bestemt ikke, at tallet er blevet mindre i år. Vi ved jo, at tallet for ensomhed generelt er stigende i Danmark, fortæller Susanne Borén, der er projektleder for projektet Julevenner hos Røde Kors. 

Julevenner er et projekt, hvor Røde Kors i samarbejde med Boblberg skaber kontakten mellem mennesker til jul. Tiltaget har eksisteret siden 2012, og interessen har ifølge Susanne Borén kun været stigende hvert år.

I år har Julevenner-projektet skabt kontakt mellem i alt 880 værter og gæster fra hele landet, der skal fejre jul sammen på kryds og tværs. 99 af dem kommer fra det område, som TV2 ØST dækker, men Susanne Borén udtrykker, at der stadig er stor mangel på værter. 

- Lolland og Guldborgsund er helt klart de områder, hvor der mangler flest værter, siger Susanne Borén. 

Ifølge Susanne Borén er det nemmere at finde værter til en enlig mor med to børn, der ville skulle have holdt jul alene, end de mennesker, som hverken har børn eller anden familie at være sammen med.

Derfor er Susanne Borén også meget glad for det opslag, som Louise Lund lavede på Facebook, fordi det her netop rakte ud til mange forskellige enlige. 

- Jeg synes, at det er et fuldstænding fantastisk tiltag, og det, der glæder mig så meget, er, at de går efter alle. Det giver en stor mulighed for rigtig mange mennesker, siger Susanne Borén.    

Spændende og anderledes jul 

Hjemme hos Louise Lund er der plads til i alt 10 enlige udover hende selv og naboen. Interessen for den fælles juleaften har været stor, og Louise Lund kan nu melde fuldt hus.  

- Der har været nogen, der har meldt fra, og nogle andre, der er kommet til. Men nu har vi 10, der kommer, fortæller Louise Lund.

Louise Lund ser meget frem til arrangementet og har store forventninger til en juleaften på de voksnes præmisser.

- Jeg har lidt en idé om, at det bliver noget nær den bedste juleaften, jeg nogensinde har haft, fordi det bliver meget anderledes. Det bliver spændende at komme til at lære nye mennesker at kende, siger hun.

Der kommer tre kvinder og syv mænd til juleaften hos Louise Lund i Ringsted Midtby i morgen, og de er alle sammen enlige forældre, der skal undvære deres børn i år.