Aflyste festivaler rammer leverandører hårdt: - Det er en underlig fornemmelse at leve på støtten

"Et virkelig et lammende slag", lyder det fra festivalernes interesseorganisation. Mange leverandører skulle have tjent størstedelen af deres indtægt i de næste måneder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sommerens mange aflyste festivaler og store koncerter sender dønninger af aflyste ordrer ud i landet til de mange virksomheder, der normalt ernærer sig som leverandører til festivaler og koncerter.

Det drejer sig om alt fra telte, scener, hegn til teknik og lyd, herunder hele produktionen af lyd, der følger med til de store koncerter på festivalerne.

quote Jeg havde nok forberedt mig lidt på det. Vi har efterhånden været igennem så meget

Anders Stadelund, indehaver, Lydfabrikken

Anders Stadelund er indehaver af Lydfabrikken i Ringsted. I et normalt corona-frit år henter han 50 procent af omsætningen fra turnerende orkestre i sommerhalvåret:

- På nuværende tidspunkt ville vi have ti turne-produktioner kørende, som i snit spiller 25-35 jobs hver – fortrinsvist på festivalerne. Dem er der ikke nogen af i år, siger Anders Stadelund.

Lydfabrikken i Ringsted lever af at levere lydudstyr til festivaler, musikturnéer og teatre. Lige nu er det mest små koncerter og teatre, der holder butikken gørende.
Lydfabrikken i Ringsted lever af at levere lydudstyr til festivaler, musikturnéer og teatre. Lige nu er det mest små koncerter og teatre, der holder butikken gørende. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Dagens nyhed om at koncerter frem til 1. august kun må afholdes med maks. 2.000 gæster, hvilket kort efter fik stribevis af festivaler til at aflyse, kommer dog ikke som et chok.

- Jeg havde nok forberedt mig lidt på det. Vi har efterhånden været igennem så meget – jeg tror, jeg kan sige, jeg er blevet immun over for det, siger Anders Stadelund og tilføjer:

- Vi skal nok klare os – vi har nogle andre ting, vi laver.

For imens festivalerne med de nye restriktioner ikke ser sig i stand til at gennemføre planerne for sommeren 2021, ser det anderledes ud for teaterbranchen, hvor Lydfabrikken også har en del kunder.

quote Det er en underlig fornemmelse at leve på støtten. Det er jo det, vi gør lige nu

Anders Stadelund, indehaver, Lydfabrikken

- Men vi er stadig i en situation, hvor vi har sendt meget af vores personale hjem,  så vi hutler os lidt igennem. Det er lodder og trisser, der holder tingene sammen, siger Anders Stadelund, der har otte medarbejdere ansat.

Han understreger, at han er glad for de støtteordninger, der er lavet - men som mange andre forretningsdrivende ville han hellere tjene pengene selv.

- Det er en underlig fornemmelse at leve på støtten. Det er jo det, vi gør lige nu, siger Anders Stadelund.

Anders Stadelund
Anders Stadelund Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Håber på dansk koncertforsøg

Hos Dansk Live, der er Interesseorganisation for festivaler og spillesteder, fortæller sekretariatschef Esben Marcher, at en stor del af indtjeningen hentes netop i sommerhalvåret for de mange leverandører, der har landets festivaler som kunder:

- Det er virkelig et lammende slag, siger han og peger på, at hele festivalbranchen havde håbet på en mere lempelig tolkning af eksperternes anbefalinger:

- Vi er i det hele taget skuffede over håndteringen. At man i dansk kontekst ikke har haft lyst til at etablere nogle forsøg, så vi kunne komme videre, og arbejde uden om coronavirus, men i stedet afventer en ren vaccine-håndtering.

Således har man både i Holland i England afholdt koncerter som COVID-19-forsøg med op til 6000 gæster senest i forrige uge i Liverpool.

Esben Marcher frygter også, at den store frivillighed, der knytter sig til mange af festivalerne, lider et stort nederlag som følge af, at det nu bliver andet år i træk med aflysninger.

Læs også
Mavepuster til festivaler: Hvis anbefalingerne bliver til noget, må vi aflyse
Læs også
Mavepuster til festivaler: Hvis anbefalingerne bliver til noget, må vi aflyse

- Det overlever store festivaler med mange tusinde frivillige måske nok, men for små, rene foreningsdrevne, rene frivillige festivaler frygter jeg, det kan være ensbetydende med, at man dropper at lave festival, fordi det har kostet for mange kræfter i de her to år, man har aflyst nu, og man ikke magter at starte forfra næste år.

Aftaleteksten, som regeringen og et bredt udsnit af partierne på Christiansborg står bag, indeholder, at udendørs arrangementer som festivaler står til at kunne tage imod op til 2.000 deltagere mellem 21. maj og 1. august. Efter 1. august er der lagt op til maksimalt 5.000 deltagere.


Nyhedsoverblik