¨

578 elevers cpr-numre lækket – har ligget frit fremme i over seks måneder

578 elever i Ringsted Kommune har i forbindelse med deres valg af uddannelse fået offentliggjort deres cpr-nummer Arkivfoto Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Ved en fejl har Ringsted Kommune haft 578 elevers personnumre liggende frit fremme på kommunens hjemmeside, hvor alle og enhver har kunnet finde dem.

En lækage af cpr-numre i Ringsted Kommune betyder, at 578 elevers identitet er i risiko for at blive udsat for tyveri.

Det fremgår af et brev, som kommunen har sendt til de berørte elever og deres forældre. I brevet beskrives fejlen, der først blev opdaget efter seks måneder:

- Der er tale om et meget alvorligt brud på sikkerheden, står der i brevet, som TV2 ØST har set.

Der er tale om et meget alvorligt brud på sikkerheden

Brev fra Ringsted Kommune

Ringsted Kommune er ved en fejl kommet til at lægge 578 elevers CPR-nummer ud på kommunens hjemmeside. Jesper Ulrich, skolecenterchef i Ringsted Kommune fortæller, at fejlen er sket i forbindelse med offentliggørelsen af bilag om unges uddannelsesvalg. Dokumentet var udstyret med et faneblad, hvor elevernes navn og CPR lå frit tilgængeligt.

- Det er selvfølgelig dybt beklageligt, hvad der er sket, siger Jesper Ulrich til TV2 ØST.

Kortlægning sat i gang

Excel-arket har været at finde på Ringsted Kommunes hjemmeside siden 14. april, hvor det blev uploadet i forbindelse med politiske drøftelser om unges uddannelsesvalg i Ringsted Kommune. Fejlen blev først opdaget 23. oktober.

- Vi er i gang med at få kortlagt nu, hvilke ip-adresser (computere red.), som har været inde og hente Excel-arket, siger skolecenterchefen, der ikke kan oplyse, hvor mange der præcist kan have fået indblik i elevernes CPR-numre.

Det er ikke hundredvis. Men før, end vi har præcise tal, venter vi med at udtale os om dette

Jesper Ulrich, skolecenterchef, Ringsted Kommune

- Det er ikke hundredvis. Men før, end vi har præcise tal, venter vi med at udtale os om dette.

Risiko for misbrug

Ringsted Kommune lægger i brevet til eleverne og deres forældre ikke skjul på situationens alvor.

- En af konsekvenserne ved, at dit barns cpr.nr. har været tilgængeligt kan være, at det bliver misbrugt, står der blandt andet.

I brevet henviser kommunen til borger.dk, hvor de berørte kan søge om vejledning, hvis nogen skulle blive udsat for identitetstyveri.

Jesper Ulrich forstår fuldt ud den bekymring, som lækagen har skabt blandt både elever og forældre. Han understreger dog, at man endnu ikke har fået nogen meldinger om at CPR-numre tilhørende eleverne skulle være blevet misbrugt.

- Det er fuldt forståeligt. I det brev, vi har udsendt, er der en vejledning. Men man kan også henvende sig til os, siger han.

Kontaktoplysninger fremgår af brevet, som de berørte elever og deres forældre har modtaget i e-boks.

Datatilsynet går ind i sagen

Ringsted Kommune har siden, fejlen blev opdaget den 23. oktober ved en sikkerhedsscanning af kommunes hjemmeside, været i dialog med Datatilsynet.

Selvom fejlen med de 578 cpr-numre ikke burde kunne ske med de allerede gældende procedurer i Ringsted Kommune, så erkender Jesper Ulrich, at en menneskelig fejl er sket i den pågældende sag.

- Vi har allerede nu besluttet, at regneark ikke må offentliggøres som regneark. De skal konverteres til PDF. Det gør, at der ikke kan ligge CPR-numre skjult i andre faner, som er sket her.

- Så den fejlkilde er nu udryddet.

Hvorvidt sagen får personalemæssige konsekvenser, ønsker skolecenterchefen ikke at udtale sig om.

Ringsted Kommune  følger Datatilsynets anvisninger i den pågældende sag.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App