19.600 borgere til vaccinegeneralprøve - kø flere steder fordi mange mødte for tidligt op

I dag tog Region Sjælland testen på hele det logistiske apparat, som skal være på plads til den dag, vaccinerne er mange nok til massevaccinationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange borgere nærer et stort ønske om at blive vaccineret. Det har man oplevet i dag rundt omkring ved vaccinations-centrene i Region Sjælland, hvor man på tværs af 17 kommuner har afholdt generalprøve for en såkaldt storskala-vaccination.

For første gang skulle Region Sjælland i dag afprøve, hvordan det går for sig, når leverancerne af corona-vacciner tillader op mod 20.000 daglige vaccinationer om dagen. 

quote Folk kommer for tidligt, og det medfører kø og ventetid

Søren W. Rasmussen, lægefaglig enhedschef, Region Sjælland

Mange borgere var dog mødt op i alt for god tid, og det gav kø i blandt andet Holbæk og Næstved.

- Vi har haft nogle udfordringer i løbet af dagen. Dels i Næstved – her havde vi noget ventetid i formiddag, fordi folk mødte for tidligt op – og så har vi haft noget ventetid i Holbæk, siger Søren W. Rasmussen, der er lægefaglig enhedschef i Region Sjælland.

- Det, vi har set og som er vores indtryk, er, at folk kommer for tidligt, og det medfører kø og ventetid.

I Holbæk var ventetiden således i en periode oppe på over halvanden time.

Lastbil satte prop i indkørsel

Generelt er det dog gået godt med omkring 70-80 procent af de inviterede borgere vaccineret ved 18-tiden, oplyser Søren W. Rasmussen.

Og det er netop erfaringer, som dem man i dag har draget sig i Holbæk og Næstved, der er årsagen til, at man laver en generalprøve, påpeger han:

- Vi må henstille til vores borgere; mød op til det tidspunkt, du har fået tid. Møder du for tidligt, så kommer der kø.

Således fik man også afprøvet, hvad man gør i en situation, som den der indtraf i Nykøbing Falster. Her gik en lastvogn i stå og blokerede for indkørslen til parkeringspladsen ved vaccinationscentret.

- Her kunne vi ikke gøre for, at der gik en lastbil i stykker midt på parkeringspladsen – så politiet måtte ned at dirigere trafikken, siger Søren W. Rasmussen.

Glæder sig til friheden

Det er endnu uvist, hvornår leverancerne af vacciner er store nok til, at man i Region Sjælland kan vaccinere op mod 20.000 borgere på daglig basis.

I dag er niveauet omkring 3.000 borgere.

Til dagens generalprøve var der således væsentlig mere logistik, der skulle gå op i en højere enhed ved regionens 17 vaccinationscentre fordelt ud over alle regionens kommuner – foruden fire vaccinationssteder ved akutsygehusene, hvor i alt 19.600 vacciner skulle deles ud.

I Ringsted – som er et af de mindre vaccinationssteder her i regionen – var Aksel Appel mødt op. Som pensionist er han en del af den målgruppe på 65-85 år, der i dag var blandt de inviterede til at få første vaccine-stik.

quote Det jeg glæder mig mest til, det er at komme lidt udenfor min lejlighed

Aksel Appel, pensionist, Ringsted

- Det skal man da selvfølgelig (tage imod red.) for at undgå alt den her pandemi og håbe på, at vi kan blive "løsladt" igen, så vi kan komme ud at være sammen med familie og venner og omgangskreds, fortæller han, da TV2 ØST møder ham ved venteområdet, efter at han har fået sit første vaccine-stik.

Aksel Appel var mødt op i Ringsted, hvor man i dag har stået for 120 af de sammenlagt 19.600 vaccinationer, som Region Sjælland mandag skulle uddele.

Aksel Appel var blandt de 19.600 borgere, der fik corona-vaccination i Region Sjælland i dag.
Aksel Appel var blandt de 19.600 borgere, der fik corona-vaccination i Region Sjælland i dag. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Det jeg glæder mig mest til, det er at komme lidt udenfor min lejlighed. Jeg har været meget alene i de her mange måneder, siger Aksel Appel og tilføjer:

- Det bliver først og fremmest at få en oplevelse med mine børnebørn.

Uden problemer

For Aksel Appel at se "fungerede" dagens generalprøve som den skulle:

- Det var ikke noget særligt, siger han og tilføjer, at personalet var både, søde, rare og venlige.

Og i modsætning til flere andre steder, så gik alt da også helt efter planen i Ringsted.

En foreløbig status mandag eftermiddag fra vaccinationscentret i Ringsted lød ifølge sygeplejerske Pia Á Brúnni:

- Folk kommer til tiden – så det fungerer godt – og når det er planlagt godt, så fungerer det rigtig fint.

Hun var mandag formiddag i Haslev, Faxe Kommune, for at uddele vacciner, og her gik det også godt, fortæller hun.

Det er anden gang, at Region Sjælland afholder vaccine-generalprøve.

Sidste gang var den 26. februar 2021 dog i noget mindre skala. Her var det 3.980 borgere, der blev vaccineret i Arena Næstved og Sportsbyen i Holbæk foruden 1.500 ansatte på sygehusene.

Udover Region Sjælland har også landets øvrige regioner i dag afholdt vaccinationsgeneralprøve for samlet 100.000 borgere.

Massevaccination i Region Sjælland mandag den 12. april