Regionsrådskandidater vil nedbringe ventetiden på høreapparater

Man skal vente op mod 1,5 år på et høreapparat i Region Sjælland. Men det vil flere regionsrådskandidater lave om på - bare på hver deres måde.

Tema: Regionsrådsvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er rigtig lang ventetid på høreapparater i Region Sjælland. Eksempelvis kan man risikere at vente op til 75 uger på et høreapparat fra Slagelse Sygehus.

Den lange ventetid på høreapparater er ikke rimelig, mener Dansk Folkepartis formandskandidat til regionsrådet, Peter Jacobsen.

Han mener, at der bør være en behandlingsgaranti for høreapparater, ligesom der er ved andre lidelser som hjertekarsygdomme, sukkersyge og knæ- og hofteproblemer. Patienter med disse lidelser har krav på at blive behandlet inden for fire uger.

- Jeg har svært ved at se forskellen på eksempelvis at skulle have et nyt knæ eller ny hofte og skulle havet et nyt høreapparat. Der er jo rigtigt mange mennesker, der ikke er i stand til at passe deres arbejde eller tage en uddannelse, hvis ikke de har et høreapparat, siger han.

Ingen behandlingsgaranti til folk med høretab

I dag er der ingen behandlingsgaranti på høreområdet, ligesom der er ved somatiske sygdomme som hjertekarsygdomme, sukkersyge og blindtarmsbetændelser.

Til gengæld har man mulighed for at få behandlet høretab i det private, hvor man kan få en stor del af behandlingen betalt. Dog skal man selv betale, hvis man skal have et dyrt høreapparat.

Hvis man som borger i Region Sjælland vælger en få høreapparatbehandling i det offentlige, foregår det på Nykøbing Falster Sygehus, Slagelse Sygehus og Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Lige nu er der 40 ugers ventetid på at få et høreapparat på Nykøbing Falster Sygehus, 56 uger på Sjællands Universitetshospital og 75 uger, eller hvad der næsten svarer til halvandet år, på Slagelse Sygehus. 

Uacceptabel ventetid

quote De har ikke brug for en garanti, de har brug for at få opfyldt den garanti

Jacob Jensen (V), regionsrådskandidat

De lange ventetider får nu Peter Jacobsen (DF) til at foreslå, at man sikrer patienter behandlingsgaranti på høreområdet. De skal maksimalt vente fire uger på et høreapparat, hvis det står til ham, for han kan ikke gå ind for flere måneders ventetid.

- Hvis de skal vente et år på en undersøgelse eller flere måneder på et apparat, er det helt uacceptabelt. De bliver ekskluderet fra samfundet i den periode. De må have den samme behandlingsgaranti, som patienter til almindelige operationer har, siger Peter Jacobsen. 

Venstres spidskandidat Jacob Jensen er også utilfreds med de lange ventetider på høreapparater. 

- Jeg er fuldstændig enig med Peter Jacobsen i, at det her er et område, der skal opprioriteres. Vi kan simpelthen ikke byde folk, at de skal gå med et høretab i over et år og vente. Det er uacceptabelt, og det er bemærkelsesværdigt, at der er så store forskelle rundt om i regionen, siger han.

Han er dog ikke overbevist om, at behandlingsgaranti i sig selv kan gøre en forskel.

- Vi har en behandlingsgaranti på 30 dage for langt de fleste sygdomme, men af en eller anden grund er høreområdet ikke en del af den behandlingsgaranti. Det kan være fint nok at stille en garanti, og jeg vil gerne arbejde for, at høreområde kan komme med ind under den garanti på 30 dage. Men det er ikke gjort med det, der skal ligesom være et mål for, hvad der skal ske. De har ikke brug for en garanti, de har brug for at få opfyldt den garanti. 

Alle kan gøre brug af behandlingsgaranti

Selv om politkerne skulle ende med at blive enige om en behandlingsgaranti, er det ikke sikkert, at det løser problemerne.

quote Jeg har svært ved at se, at man tager fra Nordjylland til Slagelse for at få et høreapparat, for så skal det jo også justeres i Slagelse

Peter Jacobsen (DF), regionsrådskandidat

Professor i sundhedsøkonomi hos Kora, Jakob Kjellberg, mener, at der kan være problemer ved at indføre en behandlingsgaranti.

Han understreger, at den slags politisk prioritering kræver, at man finder pengene et andet sted i budgettet.

- Problemet med at indsætte behandlingsgarantier på en række af de her områder er, hvornår det rigtige niveau er rigtigt. Alle har jo lidt høreskader. Det er jo et svært område at producere sig ud af. Man kan sagtens gøre det, men man skal også have hevet de audiologer frem et eller andet sted fra, siger Jakob Kjellberg.

Han understreger, at hvis Region Sjælland indfører en behandlingsgaranti på fire uger, så har alle borgere fra de resterende regioner også ret til at gøre brug af tilbuddet.

- Hvis der kommer en patient fra en anden region, så har de også ret til behandlingstilbuddet. Så hvis man for eksempel arbejder med en behandlingsgaranti på fire uger i Region Sjælland, og en fra Region Nord, Syd eller Hovedstaden ønsker at gøre brug af tilbuddet, så kan de gøre det, fordi de har det frie sygehusvalg, siger Jakob Kjellberg.

Skal finde penge internt hos sygehusene

Inden en eventuel behandlingsgaranti føres ud i livet, vil Peter Jacobsen da også gerne undersøge, hvorfor der er så lang ventetid på apparater. Han vil undersøge, om det er et spørgsmål om kapacitet og økonomi.

Peter Jacobsen er indstillet på, at der skal findes og tilføres penge til området. Derfor foreslår han, at man indfører et såkaldt omprioriteringsbidrag, hvor sygehusene i Region Sjælland kollektivt betaler ind til en pulje.

Meningen er så, at politikerne kan bestemme at støtte et særligt område som for eksempel høretab.

Den idé kommer dog bag på Jacob Jensen.

- Det overrasker mig noget, lyder hans umiddelbare reaktion på idéen.

- Jeg er nok nærmere tilbøjelig til at synes, at det bør være en almindelig prioritering inden for det samlede 19 milliarder store budget. Jeg tror ikke, at sygehusene har ret mange ekstraresurser, som ligger rundt omkring i nogle kasser, siger han, og understreger, at der ikke er tale om et stort millionbeløb.

Skal løses på landsplan

En anden, der også går ind for en styrkelse af høreområdet, er Heino Knudsen, som også stiller op som formand for regionsrådet i Region Sjælland for Socialdemokratiet.

Han tror dog ikke på, at man kan løse problemet internt i Region Sjælland.

- Det er et glimrende forslag, men spørgsmålet er, hvordan vi finansierer det. Det er klart, at vi skal have nedbragt ventetiden på høreapparater, siger Heino Knudsen (S).

Som Jacob Kjellberg forudser, frygter han, at folk med høretab vil valfarte fra resten af landet til Region Sjælland, hvis man får nedbragt ventetiden. Og så er man lige vidt.

Derfor mener Heino Knudsen, at man skal få Danske Regioner med i et samarbejde om at indføre en behandlingsgaranti på landsplan.

- Det er et problem i hele Danmark, og derfor er mit bud, at vi får Danske Regioner inddraget, så man kan indgå en dialog med regeringen om, hvordan man får løst dette problem. Det kræver nemlig ekstra penge.

Ventre og DF tror på regionale tiltag

Den idé tror Jacob Jensen (V) dog ikke på i praksis.

- Det ville da være et ædelt formål. Men jeg vil ikke lade patienterne i Region Sjælland vente på, at man kan blive enige i Danske Regioner, endsige folketingsregi. Det ville da være fint, hvis man kunne det, og det, synes jeg da også, skal prøves, men vi bliver nødt til at finde en løsning hurtigere, siger han.

Peter Jacobsen (DF) tror heller ikke på den løsning, da han ikke mener, at folk fra andre regioner vil rejse langt for at få et høreapparat i Region Sjælland. 

- Jeg har svært ved at se, at man tager fra Nordjylland til Slagelse for at få et høreapparat, for så skal det jo også justeres i Slagelse. Jeg forestiller mig ikke, at problemet bliver så stort. Men fokus er på vores egne borgere, det er dem, vi gerne vil give det her tilbud til, siger Peter Jacobsen.