Fagforbund i fælles opråb: Holbæk Sygehus er på sammenbruddets rand

11 fagforbund er gået sammen i fælles front og kritiserer forholdene på Holbæk Sygehus. De kræver handling fra politikerne.

Tema: Regionsrådsvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Holbæk Sygehus er på sammenbruddets rand.

Så markant lyder udmeldingen i et åbent brev fra 11 fagforbund, der repræsenterer sundhedspersonalet på sygehuset.

Det er ikke sygehusets ledelse, deres skyts er rettet imod, men derimod politikerne i Region Sjælland.

De mener, at Holbæk Sygehus har brug for en økonomisk indsprøjtning for at få enderne til at nå sammen.

Kritikken går på, at sygehusets medarbejdere simpelthen har for travlt. Derfor frygter fagforeningerne både for de ansatte og patienternes ve og vel, hvis politikerne ikke skrider til handling. 

Voldsomt arbejdspres

En af dem, der oplever det store arbejdspres på egen krop, er sygeplejersken Nicole Gøtche Christensen.

- Vi tager det vigtigste. Vi tager det mest akutte, og så sender vi resten videre. Så når du går hjem, har du en følelse af utilstrækkelighed, fortæller hun.

Nicole Gøtche Christensens oplevelser er langt fra enestående. Overalt på Holbæk Sygehus oplever de ansatte det voldsomme pres.

- Situationen er så presset på Holbæk Sygehus, at alle faggrupper er kørt helt ned til sokkeholderne, siger sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA Sjælland, Ann Søgaard.

Og det er altså derfor, de 11 fagforbund nu er gået sammen i fælles front.

Underskriverne på brevet

Går ud over patienterne

Det er dog ikke kun de ansatte, fagforbundene er bekymrede for. De frygter, at det går ud over patienterne, når de pressede medarbejdere tvinges i knæ.

Den opfattelse har sygeplejerske Nicole Gøtche Christensen også.

- Som sygeplejerske ønsker du at gøre det bedst muligt for patienten. Når der er så mange patienter, og der er så få sygeplejersker og i det hele taget så lidt personale i afsnittene, så er det jo svært at nå det hele, siger hun.

Folk siger op

Konsekvensen af den slags oplevelser er man begyndt at mærke hos Dansk Sygeplejeråd.

- Lige nu oplever jeg, at der er nogle sygeplejersker, der begynder at sige deres stillinger op på grund af arbejdspresset. De vil ikke gå ned med stress på grund af at arbejde her, selv om de faktisk holder ekstremt meget af deres job, siger Anja Pedersen, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland. 

Hun mener ikke, at problemet kan løses ude på Holbæk Sygehus. Der er simpelthen ikke nogen penge at hente nogen steder.

- Alle har prøvet at være kreative og finde de bedst mulige løsninger, men det er bare ikke muligt for de midler, der er. Derfor tænker jeg, at man bliver nødt til at prioritere anderledes, siger hun.

Ikke en fejlprioritering

Hos Region Sjælland erkender man, at der den seneste tid har været et større pres på sygehuspersonalet.

- Jeg hører sådan set fra alle sygehusene, at det har set vanskeligt ud. Vi er meget opmærksomme på at se på, hvad det skyldes, og det kigger vi på på alle sygehusene, siger regionens koncerndirektør Lars Onsberg. 

Han mener dog ikke, at situationen på Holbæk Sygehus skyldes, at man har prioriteret forkert.

- Prioritere kan man jo kun gøre, hvis man enten har for mange penge, eller man kan prioritere arbejdsopgaver væk. Når det er akutte patienter, og vi samtidig forbereder os til at indføre Sundhedsplatformen, så er det er jo ikke noget, man kan prioritere væk, og derfor er der selvfølgelig en ekstraordinær situation for vores personale, siger han.

Situationen er dog ikke nyopstået. Allerede i maj udsendte sygehusets sygeplejersker et åbent brev om problemerne.

Efter ny kritik i juli lovede regionsrådsformand Jens Stenbæk, at der ville blive igangsat initiativer, der skulle aflaste de hårdt pressede ansatte.