Debutanter kæmper om at lede regionen

Formand Jens Stenbæk takker af, og nu er kampen om formandsposten helt åben. TV ØST giver dig overblikket i Region Sjælland op til regionsrådsvalget.

Tema: Regionsrådsvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse: Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) overraskede de fleste, da han i december sidste år meddelte, at han ikke genopstillede som formand i Region Sjælland. Han lignede eller et stensikkert genvalg.

Men nu er situationen en helt anden.

quote De to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, stiller begge med debutanter som formandskandidater

 

De to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, stiller begge med debutanter som formandskandidater på den regionalpolitiske scene. Nu skal kandidaterne forsøge at overbevise vælgerne om deres stemme og de andre partier om en koalition.

For det er egentlig meget enkelt i Region Sjælland. Hvis enten Socialdemokratiet eller Venstre kan lokke Dansk Folkeparti over på sin side, så er posten som formand for regionen stort set hjemme.

Umiddelbart ser det ud som om, at Venstre fører på point i det spil. Partiet er i valgforbund med Dansk Folkeparti, og de to partier har arbejdet tæt sammen de seneste fire år.

Men så let går det ikke.

BAG OM ARTIKLEN

For Dansk Folkepartis Peter Jacobsen, der høstede 11.099 personlige stemmer ved sidste valg, går selv efter topposten i regionen.

- Da Jens Stenbæk ikke genopstiller, så jeg mig lidt omkring; en Jacob Jensen (V) fra Folketinget og en Heino Knudsen (S) fra byrådsarbejde i Lolland. Det må jeg kunne gøre bedre end dem, jeg har erfaringen og kan stemple ind fra dag et, udtalte Peter Jacobsen til Dagbladet Roskilde.

Nu kan han blive valgets helt store joker, hvis hverken Socialdemokratiet eller Venstre kan samle et flertal på mindst 21 mandater bag sig.

Jacob Jensen vil afløse Jens Stenbæk

Venstres Jacob Jensen skal fylde nogle store fodspor ud efter sin partikollega Jens Stenbæk. Den nuværende regionrådsformand blev den helt store stemmesluger ved valget i 2013 med 23.302 personlige stemmer.

En hurtig gennemgang

Året efter lærte hele Danmark ham at kende, da han på regionernes vegne fik forhandlet en aftale på plads med de praktiserende læger. Stenbæk har lige siden været en markant frontfigur for regionen. Nu takker han af.

Derfor er der spænding omkring Jacob Jensens debut i regionalpolitik. Han har dog masser af politisk erfaring som folketingsmedlem og som sit partis finansordfører. Venstremanden er desuden flere gange blevet spået ministerposter. Men det nærmeste, han er kommet, var da DR ved en fejltagelse udnævnte ham til ny forsvarsminister tilbage i 2015.

Jacob Jensen er i den grad lokal. Han er født i Holbæk og opvokset ved Tølløse, hvor han stadig bor. Han har ligeledes taget en række sager fra det nordvestsjællandske med ind Folketinget.

S: - Formidabel spidskandidat

Socialdemokraten Heino Knudsen er manden, som skal tilbageerobre posten som regionrådsformand, som partiet tabte til Venstre ved valget i 2013. Og taberen fra valget dengang, Steen Bach Nielsen (S), tror på formandskandidaten fra Vestlolland.

- Jeg tror på ham, og jeg tror, han kan blive en formidabel spidskandidat. Og jeg tror, at han kan vinde regionrådsformandsposten tilbage til Socialdemokratiet, sagde Steen Bach Nielsen tidligere til Sjællandske.

quote Den helt store udfordring, som den nye formand skal håndtere, kan vise sig at komme allerede fire dage efter valget

 

Det var eller ikke noget formidabelt over hans vej til toppen af den socialdemokratiske liste i 2016.

Først sagde partiets daværende gruppeformand Annemarie Knigge fra Roskilde, at hun ikke ville være spidskandidat. Så valgte Susanne Lundvald fra Næstved at stille op. Det var ikke et populært valg hos alle socialdemokrater. Hun var nemlig blevet væltet som partiet gruppeformand i regionsrådet godt et halvt år forinden.

Den interne magtkamp endte med, at Heino Knudsen blev valgt –  uden nogen modkandidat. Heino Knudsen blev valgt ind i byrådet i Lolland Kommune i 2013. Det gør ham både ret ukendt og uerfaren i regionalpolitik.

Men han har været flittigt til at blande sig i debatten om regionale spørgsmål og været god til at bruge sit politiske netværk til at komme frem i medierne. Det kan vise sig at blive afgørende.

Ny formand skal forsøge at løse lægemangel

Kampen om formandsposten i Region Sjælland lader derfor til at være åben, og uanset hvem der kan kalde sig så formand efter regionsrådsvalget den 21. november, så venter der især flere opgaver inden for sundhedsområdet.

Regionsrådet

Senest har Praktiserende Lægers Organisation, PLO, foreslået at nedlægge lægevagten i fem byer, fordi der mangler lægepersonale. Her siger Socialdemokratiet klart nej, mens Venstres Jacob Jensen ikke lyder helt så kategorisk.

Samtidig har tre ud af fire praktiserende læger i regionen lukket for tilgang af patienter. Alle læger på Stevns har eksempelvis lukket for tilgang.

Det stopper dog ikke her.

For den nye formand møder også ind til sager om manglende kvalitet på sygehusene i Slagelse og Nykøbing Falster, og på mange regionale sygehuse er arbejdsmiljøet så ringe, at personalet klager over stress.

Men den helt store udfordring, som den nye formand skal håndtere, kan vise sig at komme allerede fire dage efter valget. Lørdag den 25. november bliver den omdiskuteret Sundhedsplatform nemlig indført i Region Sjælland.

En ting er sikkert. Der bliver rigeligt at tage fat på for den nye formand.