Dansk Folkeparti får Venstres formandspost til at vakle: Hvad gør Jacob Jensen nu?

Dansk Folkeparti forlader den blå fællesgruppe i Region Sjælland lige før regionsrådsvalget. Så hvem skal nu skaffe Venstre deres flertal?

Tema: Regionsrådsvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk Folkeparti har valgt at forlade det blå samarbejde i Region Sjælland kort før regionsrådsvalget den 21. november.

- Det er endegyldigt slut, lyder det fra Dansk Folkepartis formandskandidat, Peter Jacobsen, om bruddet. 

- Det er ikke sådan, at det er et valgstunt, og når vi så rammer den 22. november, så genopstår vi i den konstellation igen. Det kommer ikke til at ske.

Men det får ikke Venstre til at føle, at formandsposten for deres kandidat Jacob Jensen vakler.

quote Jeg havde egentlig forventet, at det var sket lidt før

Kirsten Devantier, gruppeformand for Venstre, Region Sjælland

- Det, synes jeg, er ok. Jeg havde egentlig forventet, at det var sket lidt før, når man melder ud, at man selv går efter formandsposten, siger Kirsten Devantier, der er gruppeformand for Venstre i Region Sjælland.

- Så er det meget naturligt, at man gerne vil markere sin egen politik kraftigere. Vi har haft et godt samarbejde, og det er jeg sikker på, at vi også kan have fremover. Jeg ser det egentlig som en naturlig del af, at vi fører en lidt mere profileret valgkamp.

Hvordan får Venstre flertal?

De resterende partier i fællesgruppen; Venstre, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, kan med deres mandater inden valget samle 17 mandater. For at få et flertal skal man kunne tælle til 21.

Og Dansk Folkeparti har lige nu syv mandater.

Når man kigger på antallet af mandater lige nu, så skal I helst have støtte fra Dansk Folkeparti for at få et flertal – så hvordan, synes I, situationen ser ud lige nu?

- Lad os nu se, hvordan valget går, og hvem der ønsker at samarbejde. Vi er åbne over for de samarbejdsflader, vi kan få, og der er jo også andre partier, vi kan samarbejde med, siger Kirsten Devantier.

Hvem?

- Det er jo for regionens bedste, det vi gør. Og kan vi blive enige med andre, så gør vi det. Og der er både de mindre partier, som vi har haft et godt samarbejde med, og så er der Socialdemokratiet. 

Men Socialdemokratiet lader jo til, at de samarbejder godt med Dansk Folkeparti?

- Det er jo fint. Men lad os nu se, hvordan det ender, lyder det fra Kirsten Devantier.

Men I må da gøre jer nogle overvejelser her lige inden valget om, hvordan I vil tackle situationen?

- Nu er det jo sådan, at hvis et parti ønsker at stå alene, så er det jo det, der sker. Det må vi respektere. Hidtil har vi haft en godt samarbejde, og det tror jeg da også, vi får efter valget, siger Kirsten Devantier.

Hvem kan sælge sig dyrest?

Frygter I, at I kan blive nødt til at sælge ud af jeres politik for at få Dansk Folkeparti over på jeres side?

quote DF er tungen på vægtskålen, og hvor kan man så sælge sig dyrest?

Kirsten Devantier, gruppeformand for Venstre, Region Sjælland

- Nej, så langt er vi jo ikke. Vi har ikke været uenige om meget hidtil. Så vi må se, hvad det ender ud i. Det har jo måske også noget at gøre med, at DF er tungen på vægtskålen, og hvor kan man så sælge sig dyrest?

- Vi kan jo ikke gøre så meget andet end at sige, at når man har tre kandidater fra de tre store partier, så er det jo sådan, siger Kirsten Devantier.

Hvem skulle I pege på, hvis I ikke får flertal?

- Det ved jeg ikke. Det har vi ikke drøftet.