Vrede over nyt oplevelsescenter på Møn

"Stop tivoliseringen af Møns Klint", lyder det i et sidste opråb, inden Dronningen og Connie Hedegaard i næste uge åbner Geocenter Møn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tirsdag den 29. maj åbner det nye Geocenter Møn med deltagelse af dronning Margrethe, miljøminister Connie Hedegaard (K) og en række andre kendisser. Men ikke alle er glade.

"Stop tivoliseringen og nedbrydningen af Møns Klint", lyder det i en i sidste protest mod oplevelsescentret fra Foreningen til bevaring af kulturmiljøet og naturen på Høje Møn.

I en appel til regering og folketing opfordrer den lokale forenings formand, Marie-Louise Teisen, til at respektere naturfredningerne af området og genoprette kystsikringen ved at stoppe opfiskning af sten og ral fra søterritoriet omkring Høje Møn. Miljøministeriet har som ejer i årevis misrøgtet det fredede område, mener foreningen.

"Vi tager skarp afstand fra myndighedernes alt for beredvillige dispensationer fra gældende fredninger til gunst for et stort oplevelsescirkus, der med bil- og bustrafik fra starten langt overstiger det lille naturområdes bæreevne", skriver Marie-Louise Teisen.

Miljøministeriet har svigtet sit ansvar for de besøgendes sikkerhed, mener hun og klager også over, at det ny center til 100 millioner kroner er placeret blot 12 meter fra klintens kant, da klinten er udsat for en veldokumenteret accelererende nedbrydning.

Det er desuden en "ansvarsløs provokation", at Miljøministeriet så sent som ved årsskiftet har givet fornyet tilladelse til sten- og ralfiskeri ud for klintens syd- og nordside, mener foreningen.    

"Stenfiskeriet begyndte allerede i 1872 og er hovedårsagen til den alt for hastige nedbrydning af Møns Klint, der de seneste årtier har ført til tab af klintens mest berømte formationer", lyder det fra Marie-Louise Teisen.