Voldsofre må vente

For at beskytte ofre for vold har Folketinget givet politiet en tidsfrist på 30 dage til at færdigbehandle voldssager. Men politiet her i landsdelen overskrider tit fristen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

293. Så mange navne på voldsofre lå der på skrivebordene hos politiet her i landsdelen i sidste halvdel af 2007. Men mange af dem fik ikke færdigbehandlet deres sag til tiden.

De nyeste tal fra Rigsadvokaten viser, at voldsofre i Midt- og Vestsjællands Politikreds i fire ud af 10 sager måtte vente længere end en måned. Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi var sagshandlerne for langsomme i tre ud af 10 voldssager.

Et af ofrene er Peter Nielsen fra Mern. Han og hans lillebror blev slået ned på åben gade i Vordingborg i november 2007. Først i marts blev de to brødres sag bragt for retten. I Peter Nielsens tilfælde har politiet overskredet 30-dages-fristen med tæt på to måneder. Hans gerningsmand blev nemlig identificeret allerede i december 2007.

- Jeg tror slet ikke, at jeg kunne magte at vente længere, hvis jeg var kommet mere til skade. Man har det bare ad helvede til, fortæller den 19-årige mand.

Peter Nielsen bliver bakket op af foreningen Hjælp Voldsofre. 

- Set med ofrenes øjne er det rigtigt skidt, fordi de ikke kommer videre med deres liv, før sagen er blevet afsluttet. Skal de vente i måneder eller halve år, så bliver de selvfølgelig frustrerede og kede af det, siger Henning Wollsen, der er foreningens formand.

Han er selv politimand, og politiets langsomme sagsbehandling gør ham flov. Henning Wollsen bebrejder politireformen for at svigte ofrene.

- De har bestemt ikke fået noget som helst, tvætimod, så er deres forhold blevet endnu ringere, mener Henning Wollsen.

Hos ledelsen i Midt- og Vestsjællands Politikreds erkender man, at man er langt væk fra målet.

- Det er ikke sjovt at skulle vidne flere måneder, efter at en episode har fundet sted, hvis man måske har været i behandling og har lagt sagen bag sig. Så det skal vi være bedre til, siger Per Heide, der er vicepolitiinspektør i kredsen.

Politiet forklarer tallene sådan her:

- Det er fokus, der har svigtet i en periode. Vi har ikke haft øje nok for, at sagerne var ved at blive for gamle.

Foreningen Hjælp Voldsofre tror tidligst, at voldsofrene får noget positivt ud af politireformen i slutningen af 2009.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, siger til TV2 ØST, at politiets tal langt fra er tilfredsstillende. Han vil nu tage sagen op med justitsministeren.


Nyhedsoverblik