Volds-video

De voldsforherligende videoer af de danske soldater i Afghanistan burde ikke komme bag politikerne eller på Forsvaret. Allerede i 2004 blev de gjort opmærksom på problemer med danske udsendte soldaters opførsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag bor 34-årige Jesper Sølund Hansen i Århus med kone og barn. Han har været udsendt som soldat i det tidligere Jugoslavien. 

- Jeg troede, jeg kunne gøre en forskel. Også ville jeg gerne ud og opleve noget, husker han.  

Men hurtigt efter ankomsten begyndte Jesper Sølunds Hansens billede af opgaven at krakelere. Han oplevede, at både han selv, kammeraterne og de overordnede opførte sig dårligt overfor civilbefolkningen. 

- Vi talte meget grimt om dem og til dem. Der opstår bare sådan en drengerøvsstemning, når der er mange mænd samlet.   

Ekssoldaten skrev et indlæg til Politiken, der blev startskuddet til en mediestorm. Spørgsmålet om soldaternes opførsel kom så langt som til Folketinget. Jan Sjursen, tidligere leder af Kristendemokraterne, stillede spørgsmål angående soldaternes opførsel til den daværende forsvarsminister. 

- Jeg synes, at det var værd at se på holdning og etik i Forsvaret. Det synes jeg stadig, siger han til TV2 ØST.  

Dengang nægtede Forsvaret, at der var tale om dårlig holdning blandt de danske soldater. Den holdning holder de fast i, på trods af de nye videoer. 

- Jeg har ingen informationer om dårlig holdning blandt soldaterne. Men soldaterne er under stort pres, og det påvirker dem selvfølgeligt, siger Henrik Sommer, der er chef for Operationsdivisionen, HOK.   

I følge Jesper Sølund Hansen bør forsvaret dog handle straks. For tager man ikke fat i soldaternes holdning i den uddannelse de modtager, inden de sendes ud, er det er spørgsmål om tid, inden det går rigtigt galt.     

- Vi har jo set, hvor galt det kan gå. Og det burde være let at tage fat i, mener Jesper Sølund Hansen.  

Også på Christiansborg mener man, at soldaternes holdning og etik bør fylde mere i deres uddannelse.  

- Det her kunne være en lejlighed til at Forsvaret kigger på at undervise soldaterne i, hvordan kameraer håndteres, mens de er udsendt, forslår Forsvarsordfører, Hans Kristian Skibby (DF).     

Også hos SF mener man en revurdering af soldaternes uddannelse er nødvendig. 

- Forsvaret bør kigge meget nøje på det her. For hvis de her film afspejler de danske soldaters holdning, så er det et stort problem for Forsvaret, understreger Holger K. Nielsen, Forsvarsordfører.   

Forsvaret holder fast i sit. Uddannelsen af soldaterne fejler ikke noget. 

- Vi revurderer selvfølgelig hele tiden, men jeg mener, at de danske soldater modtager en meget fin uddannelse, siger Henrik Sommer.