Virksomheder sløser med it-sikkerhed

Først skete det for Fede Finn & Funnyboyz. Nu er det sket for et lille forlag i Fakse Ladeplads. Helt centrale og vigtige data er blevet stjålet af listige tyveknægte. Vi sikrer os nemlig alt for dårligt, når det handler om it-sikkerhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det gik rigtig godt. Vi var nået dertil, hvor vi gerne ville hen, fortæller Thomas Kailø, der er ejer af Magasinet Nye Huse.

Men natten til torsdag fik det lille forlag en ubehagelig overraskelse. Listige tyveknægte havde nemlig nappet både bærbare computere og serveren med backuppen. Og det har store konsekvenser.

- Tabet betyder rigtig mange penge. Omkring 250.000 kroner, fortæller Thomas Kailø.

Forleden mistede det kendte band Fede Finn & Funny Boyz også vigtige data. Bandet fik stjålet et keyboard med sangene til deres næste album. Og der er mange virksomheder, som ikke tænker nok på at sikre sine livsvigtige it-data.

- It-sikkerhed er ikke et område, som interesserer i dagligdagen, når man driver en forretning. Man fokuserer i stedet på indtjening, man har for lidt tid, og så er sikkerheden desværre én af den ting, der kommer i sidste række, fortæller David Olsen, der er it-ekspert hos Brdr. Kuszon i Nykøbing Falster.

Og den situation genkender Thomas Kailø.

- Sådan nogle ting som it-sikkerhed, det skænker man ikke en tanke. Jeg gjorde i hvert fald ikke, fortæller han.

Men hvad gør man som virksomhed, hvis man gerne vil sikre sine data bedst muligt?

- Start med at passe godt på din hardware, lås den eksempelvis godt inde. Sørg for, at du har styr på dine data, og at du er sikker på, at du kan genskabe dem. Og endelig, hvis de skulle falde i de forkerte hænder, så sørg for, at de ikke misbruges, siger it-ekspert David Olsen.

En undersøgelse foretaget af IT- og Telestyrelsen viser, at hele 46 procent, eller godt hver anden dansker, har ringe forståelse for it-sikkerhed.