Virksomheder kræver at få danskere i praktik

Mange unge med indvandrerbaggrund har forringet muligheder for at få en praktikplads. Nogle virksomheder kræver nemlig, at deres kommende praktikant har dansk baggrund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Unge elever med indvandrerbaggrund på landets erhvervsskoler har færre praktikpladser at vælge imellem end danske elever, fordi virksomhederne ofte beder skolerne sortere i ansøgerfeltet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Det viser en interviewundersøgelse foretaget blandt landets praktikkonsulenter, som Rockwool Fondens Forskningsenhed (RFF) har foretaget.8 ud af 10 praktikkonsulenter har således oplevet, at virksomheder helt konkret kræver, at deres kommende praktikanter har dansk baggrund. 4 ud af 10 siger, at det sker ofte eller af og til.

Dermed vil langt størstedelen af unge med anden etnisk baggrund på landets 123 erhvervsskoler uden at vide det have været i en situation, hvor deres muligheder for en praktikplads er forringet, siger forskningschef i RFF Torben Tranæs.

- Virksomhederne begrunder det med, at de vil undgå at tage en i praktik, der har dårlige danskkundskaber. Det kalder man statistisk diskrimination, fordi man tror, at vedkommende ikke taler godt dansk. Men for den enkelte unge er årsagen jo underordnet, for han eller hun får ringere muligheder, siger Torben Tranæs.

Det er forbudt for erhvervsskolerne at sortere i de elever, de tilbyder virksomhederne. Alligevel viser undersøgelsen, at tæt på to tredjedele forsøger at imødekomme virksomhedens ønsker, mens blot 3 pct. blankt afviser et videre samarbejde med virksomheden.

Næstformanden for foreningen for Erhvervsskolernes Ledere, den mangeårige formand for lederne af de tekniske skoler, Lars Mahler, tager afstand fra enhver form for forskelsbehandling.

- Konsulenterne skal ikke diskutere holdninger med arbejdsgiverne, men holde fast i de unges kvalifikationer uden at skele til deres etnicitet. For unge med anden etnisk baggrund er lige så dygtige som danske, siger Lars Mahler.