Virksomheder kan spare milioner på energien

På Novenco A/S i Næstved sparer de 400.000 kroner om året efter energirigtige tiltag

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lysstofrør er skiftet, vandbesparende foranstaltninger foretaget, og nye pumper og maskine taget i brug. De seneste par år har ventilationsfabrikken Novenco A/S i Næstved sat fokus på at spare energi.  

I alt har virksomeheden planlagt 15 konkrete projekter, hvoraf de otte er gennemført. Tilsammen har det betydet en energibesparelse på 400.000 kroner om året for virksomheden. I gennemsnit tager det fem år at dække etableringsudgifterne, men derefter ryger pengene lige ind på virksomhedens bundlinie.  

Novenco får hjælp til arbejdet af energirådgiver Jess Pedersen fra SEAS/NVE. Han har samen med ansatte i virksomheden vurderet hvilke projekter, der skal kigges på. Samtidig foretager han kontrolmålinger både før og efter projekterne sættes i søen, for at dokumentere om projekterne er rentable, og hvor meget der rent faktisk bliver sparet.  

Jess Pedersen vurderer, at der er millioner af kroner at hente for landets virksomheder, hvis de gør som Novenco A/S.   

- I de tyve år jeg har lavet det her, har jeg endnu ikke mødt en virksomhed, hvor der ikke kunne gøres et eller andet, siger Jess Pedersen.   

Novenco A/S er langt fra færdig med sine projekter. Også i 2008 regner virksomheden med at tjene penge på at spare strøm.