Video: Mary gik med på skoleudflugt i Næstved

I denne uge fejres 200-året for, at der blev indført undervisningspligt i Danmark. To 7. klasser fra Næstved fik i den forbindelse royalt besøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kronprinsesse Mary, der er protektor for Skole200 besøgte i dag to 7. klasser i Næstved og sammen skulle de på en gåtur gennem skolehistorien. De havde også selskab af undervisningsminister Christine Antorini.

De to heldige skoleklasser fra Lille Næstved Skole fik mulighed for en god snak med både minister og Kronprinsesse, fordi arrangementet var forbeholdt denne lille skare.

Den skolehistoriske gåtur foregik i epicentret for skolelivet i Næstved midtby, nemlig på Kirkepladsen, hvor der har ligget skoler i mere end 500 år.

Frikvarter for 100 år siden

7. klasserne og deres følge kom blandt andet til at opleve en gammel skolestue og en endnu ældre skolegård og høre om, hvordan eleverne for 100 år siden holdt frikvarter.

Skolegårdene var nemlig kønsopdelte dengang, sådan at de pæne piger fik lov til at lege i gården, der vendte mod vejen, hvor de kunne ses, og de vilde drenge blev gemt væk i gården bag skolen.

Eleverne kom altså til at opleve, hvor meget skolen har udviklet sig frem til i dag, hvor man ikke er opdelt i køn og i stand, hvor bevægelse er tænkt ind i timerne, og hvor udflugter er skattede.

Den skolehistoriske gåtur er det første af mange initiativer i den såkaldte uge200, hvor fejringen af undervisningspligten kulminerer i hele landet.

Borgmester tog imod

Også borgmester Carsten Rasmussen stod parat til at tage imod de prominente gæster.
 
- I Næstved gør vi meget ud af, at skolen er for alle. Så når vores Kronprinsesse og undervisningsminister ønsker at komme med på en skoleudflugt, så byder vi naturligvis hjertelig velkommen. Det glæder jeg mig til,” fortæller Carsten Rasmussen.

Video af Søren Kiehn:

Billede 1 til 3 og 12, 13 er taget af Søren Kiehn - og billede 4 til 12 er taget af Sille Roulund.

-->