Vicedirektør om beskæringer på fødeafdeling: Det bliver ikke et problem for vores patienter

Fødeafdelingen på Roskilde Sygehus står over for besparelser. Men ifølge vicedirektør vil patienterne ikke komme til at mærke den store forskel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Besparelserne i Region Sjælland rammer nu også regionens største fødeafdeling.

Den gynækologisk afdeling og fødeafdeling på Roskilde Sygehus skal nemlig spare kraftigt, og ifølge vicedirektøren på Sjællands Universitetshospital er det ikke småbeløb, der er tale om.

- På vores gynækologiske og fødeafdeling skal der spares seks millioner kroner, og på vores børneafdeling skal der spares 3,7 millioner kroner. Det er rigtig mange penge, siger Beth Lilja til TV ØST.

Babyboom i Næstved
Læs også
Store besparelser i regionen kan ramme føde- og børneafdeling hårdt
Babyboom i Næstved
Læs også
Store besparelser i regionen kan ramme føde- og børneafdeling hårdt

Men ifølge vicedirektøren der er ingen vej uden om besparelserne.

- Det kan ikke være anderledes. Der er simpelthen ikke penge til at betale løn til flere. Der er ingen tvivl om, at afdelingsledelsen og personalet sammen skal finde ud af at prioritere, så det ikke bliver et problem, og der i hvert fald ikke er nogen risiko ved det for kvinder, der bliver behandlet hos os. Det vurderer jeg heller ikke, der er, siger Beth Lilja.

Danske Fødselslæger: Kvaliteten forringes

Som et led i den store spareøvelse har ledelsen på Sjællands Universitetshospital fremlagt et forslag til politikerne om at oprette en såkaldt fødeklinik - som kun håndterer ukomplicerede fødsler.

Det betyder at man sparer lægerne væk og kun bemander med jordemødre.

- Den kvalitet, vi har i dag, den forringes med risiko for at mødre kan blive mere syge og nyfødte kan blive alvorligt syge og i ultimative konsekvens, at vi ikke ser, at der er fostre, der ikke vokser, som de skal og risikerer at dø inde i mors mave eller i den første tid efter fødslen, siger Hanne Brix, der er formand for Danske Fødselslæger.

quote Det kan ikke andet, end at have nogle konsekvenser for den kvalitet, som patienterne vil møde fremadrettet i Region Sjælland

Bodil Bjørg Korsgaard, kredsformand i Region Sjælland for Jordemoderforeningen

Både Fødselslægerne, Jordemoderforeningen, De Danske Gynækologer frygter for besparelserne. De mener, at det kan få alvorlige konsekvenser for både patienter og personale.

- Det kan ikke andet, end at have nogle konsekvenser for den kvalitet, som patienterne vil møde fremadrettet i Region Sjælland, siger kredsformand i Region Sjælland for Jordemoderforeningen, Bodil Bjørg Korsgaard.

Bodil Bjørg  Korsgaard jodermoder
Læs også
Jordemoder frygter besparelser: - Det er bekymrende for hele sundhedssektoren
Bodil Bjørg  Korsgaard jodermoder
Læs også
Jordemoder frygter besparelser: - Det er bekymrende for hele sundhedssektoren

Vicedirektør: En fødeklinik er urealistisk

På mandag skal regionen drøfte et ønske fra ledelsen på Sjællands Universitetshospital om at etablere en såkaldt fødeklinik med ukomplicerede fødsler bemandet alene med jordemødre og ingen læger. Det fremgår af dagsordenen.

De komplicerede fødsler skal således flyttes ud til fødeafdelingerne på akutsygehusene i Holbæk eller Slagelse.

quote Hvis kvindens fødsel udvikler sig i en forkert retning, hvor der er behov for akut lægehjælp, så findes det ikke på en fødeklinik

Hanne Brix, formand for Danske Fødselslæger

Men den idé advarer eksperter imod.

- En fødeklinik er jo en fin ting, forstået på den måde, at der er nogle jordemødre. Men der er ikke nogen læger. Jordemødre kan håndtere det normale. Hvis kvindens fødsel udvikler sig i en forkert retning, hvor der er behov for akut lægehjælp, så findes det ikke på en fødeklinik, siger Hanne Brix, der er formand for Danske Fødselslæger.

Men en fødeklinik i stedet for en fødeafdeling er urealitisk, lyder det fra vicedirektøren:

- Vores melding er, at det ikke bliver aktuelt. For som jeg har forstået det, er det en politisk beslutning, og det er vigtigt for dem, at der er en fuld fødeafdeling i Roskilde, siger vicedirektør Beth Lilja.

Forhandlingerne i Region Sjælland er stadig i gang, og den endelige plan kendes først efter den 5. November.


Nyhedsoverblik