Vi mister kalk, allerede fra vi er 30 - sådan beskytter du dine knogler

D-vitamin, kalk og motion er nogle af de gode råd imod knogleskørhed. Læs her, hvem der er i risikozonen, og hvad du kan gøre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

500.000 mennesker i Danmark formodes at have knogleskørhed. Langt størstedelen ved det ikke. Alene her i vores landsdel er der omkring 50.000 mennesker, hvis knogler langsomt bliver nedbrudt. 

- Det er en sygdom, som ofte bliver overset, fordi den måske ikke regnes for en livsstilssygdom, som mange af de andre sygdomme, som vi tit hører om, siger overlæge og centerleder af Videnscenter for Knoglesundhed, Mette Friberg Hitz.

Centret, der åbnede på Køge Sygehus i efteråret, er sat i verden for at sætte fokus på knogleskørhed og opsporingen af den. 

Osteoporose hedder sygdommen på latin. Her en plakat fra Videnscenter for Knoglesundhed.
Osteoporose hedder sygdommen på latin. Her en plakat fra Videnscenter for Knoglesundhed. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Rammer også mænd og er stærkt arveligt 

Der er mange myter om knogleskørhed. En af dem er, at sygdommen kun rammer kvinder.

- Vi regner med, at sygdommen rammer hver tredje kvinde og hver ottende mand over 50 år. Det er især mændene, der ikke ved, at de også er i risikozonen, siger Mette Friberg Hitz.

Rygsammenfald er smerteligt. Mange sammenfald kan undgås, hvis knogleskørhed forebygges og opdages i tide.
Rygsammenfald er smerteligt. Mange sammenfald kan undgås, hvis knogleskørhed forebygges og opdages i tide. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

quote Det er godt at tage kalktabletter tilsat d-vitamin

Mette Friberg Hitz, centerleder, Videnscenter for Knoglesundhed

Der er også andre væsentlige faktorer. Ifølge Osteporoseforeningen har halvdelen af alle med knogleskørhed nær familie, der også har sygdommen. Så hvis du for eksempel har en mor, en far eller en søskende, der har knogleskørhed, så er du i risikozonen. 

Hvor meget kalk spiser du?

Det er også vigtigt at vide, at vi mister kalk i vores knogler allerede, fra vi er i 30'erne. Derfor er det en god idé at forebygge, også selvom du er ung og måske ikke tænker så meget over lige netop knogleskørhed.

Artiklen fortsætter under videoen.

Ryggen hænger, og derfor må Anne-Lise Larsen fra Næstved bruge rollatoren uanset, hvor kort eller langt hun skal. Hun var kun 59 år, da hendes ryg kollapsede på grund af knogleskørhed. 

Du kan enten tage kalktabletter eller også holde øje med, hvor meget kalkholdig mad du spiser: 

- Hvis du for eksempel spiser tre deciliter skyr og et par ostemadder om dagen, så er du meget godt dækket ind, for så får du omkring 900 mg kalk, siger Mette Friberg Hitz. 

quote Befolkningen ved for lidt om sygdommen, og mange behandlere overser den også

Mette Friberg Hitz, centerleder, Videnscenter for Knoglesundhed

- Men det er godt at tage kalktabletter tilsat d-vitamin. Her om sommeren er der også god mulighed for at få d-vitamin fra solen, siger hun og understreger, at de almindelige KRAM-faktorer også spiller en stor rolle. 

- Motion er vigtigt, og så skal man holde sig fra for meget alkohol og rygning. 

Gå til lægen og bliv scannet

Problemet med knogleskørhed er, at når først knoglerne er godt nedbrudte, så får man ofte mere end et brud. Derfor er det vigtigt at gå til lægen, hvis du har smerter:

- Det opdages ved, at lægen sender dig videre til en scanning på hospitalet. Den kan se, hvordan knoglerne ser ud indeni, og så kan vi sætte ind med medicin, fortæller Mette Friberg Hitz, der arbejder for, at der skal laves en national handlingsplan for knogleskørhed:

Det kunstige skelet viser to af de steder, hvor mange med knogleskørhed får brud: Ryg og hofter.
Det kunstige skelet viser to af de steder, hvor mange med knogleskørhed får brud: Ryg og hofter. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

- Befolkningen ved for lidt om sygdommen, og mange behandlere overser den også, så der skal fokus på den, for det er en af vores største livsstilssygdomme, siger hun. 

Knogleskørhed koster hvert år samfundet 12 milliarder kroner i udgifter til behandling af brud, genoptræning, hjemmehjælp og behov for plejehjem.


Nyhedsoverblik