Vi er for dårlige til at vaske hænder

Vi vasker ikke vores hænder ofte nok. Og når vi gør - så er det ikke grundigt nok.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg tror, der er mange, der glemmer det og mange, der springer over. Sådan siger overlæge Ole Heltberg fra sygehuset i Næstved.

Der er ikke lavet egentlig statistik over, hvor mange der glemmer at vaske hænder - eller bare ikke får gjort det grundigt nok - men det er Ole Heltbergs klare opfattelse, at de fleste af os er for dårlige til at få det gjort.

Og når vi gør - så er det sjældent grundigt nok.

- Folk glemmer oftest fingerspidserne, omkring neglene, mellem fingrene og tommelfingrene, forklarer Anne Kjerulf, afdelingslæge hos Statens Serum Institut.

Og det er ikke kun menigmand, der er for dårlig til at vaske snavset af hænderne. Også på hospitalerne er der problemer med hygiejnen.

- Vi mener, det kan blive bedre på sygehusene, hvor læger og sygeplejersker, som har en stor viden om hygiejne, alligevel snyder nogle gange, mener overlæge Ole Heltberg.

Han peger på, at en af årsagerne til, at vi ikke får vasket hænder ofte og grundigt nok, er at vi ikke kan se bakterierne.

På sygehuset i Næstved har de hængt skilte op til personalet, der minder dem om, hvordan man vasker hænder på den helt rigtige måde.

Også hos de mindre er der sat fokus på håndvask - hos Børnehuset Æblehaven i Præstø bliver der årligt afholdt kursus blandt børnene i håndhygiejne.

- Vores mål med denne her uge er at lære børnene god håndhygiejne og mindske smitterisikoen for sygdom blandt børnene, fortæller Inge Nyboe Kjærgaard, der er leder af Børnehuset Æblehaven.

Hvis du vil vaske dine hænder korrekt, er her nogle tommelfingerregler:

Korrekt håndvask

  1. Brug tempereret vand, da koldt eller varmt vand udtørrer hænderne
  2. Gør hænderne meget våde, før du kommer sæbe på
  3. Gnid sæben ind i minimum 15 sekunder. Husk stederne mellem fingrene, fingerspidserne, tommelfingrene, håndryggene og håndleddene
  4. Skyl grundigt med vand, da sæberester irriterer og udtørrer huden
  5. Tør hænderne grundigt. Bakterierne lever bedre på fugtige hænder end på tørre
  6. Brug papirservietter fremfor håndklæde, da bakterier sætter sig fast i håndklæder.