Vent med tandpinen

Hvis du bor i Region Sjælland, skal du lade være med at få tandpine uden for tandlægernes åbningstid. Regionen har nemlig som den eneste i landet ingen akut tandlægevagt. Det står der ellers i loven, at alle regioner skal have.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som en stor syl i tandkødet. Sådan beskriver Brian Dyring den smerte, der for ti dage siden fik ham til at ringe til en tilfældig tandlæge uden for åbningstid.

- Jeg sad i sofaen og vred mig hele tiden. Lige meget hvad jeg prøvede, så hjalp det ikke. Jeg forsøgte at køle smerten ned med isterninger og at spise hovedpinepiller, men det gjorde ingen forskel, fortæller Brian Dyring fra Præstø.

Jacob Christensen er tandlægen, der tog telefonen, da Brian Dyring ringede, men han kunne ikke hjælpe.

- Han fik fat på mig, da jeg var på vej ud af døren. Det var en dag, hvor jeg for øvrigt var blevet længere på klinikken for at hjælpe en anden patient. Jeg havde siddet og lavet noget regnskab og kunne ikke hjælpe ham og måtte derfor henvise til tandlægevagten i København. I det tilfælde havde det selvfølgelig været dejligt, hvis jeg kunne have henvist Brian til at lokal tandlægevagt, siger Jacob Christensen.

Men det kan tandlæger her i landsdelen ikke. Region Sjælland har nemlig - som den eneste i landet - ingen tandlægevagt.

- Jeg synes, at det er kedeligt, at tandlægers patienter er dårligere stillede end lægernes patienter, når de har smerter, siger Jacob Christensen, der er tandlæge i Præstø.

Brian Dyring er enig:

- Jeg synes, at det er forkert. Jeg synes, at det er for dårligt og utroligt frustrerende. Og det er jo ikke alene mig, det går ud over. Det går ud over rigtig mange mennesker her i Region Sjælland. 

Efter forgæves at have ringet til flere end 10 tandlæger og skadestuen på Næstved Sygehus vækker Brian Dyring sin datter på ni måneder og tager hende og kæresten med til København, hvor der ligger en tandlægevagt. Og det, synes han, er et stort problem.

- Det er jo alle, der er lige så heldige, som vi er, fordi vi faktisk har bil. Det er rigtig langt, hvis man skal cykle, tage en taxi, toget eller bussen, siger Brian Dyring, før han synker en smertestillende pille.

Brian Dyrings nu faste tandlæge bakker ham op: 

- Tandpine kan være meget smertefuldt, så jo hurtigere man kommer til, desto større chance er der for, at man bliver fri for smerter, forklarer Jacob Christensen.

I knap fem år har en bekendtgørelse om tandpleje forpligtet regionerne og før dem amterne til at nedsætte udvalg, der skal sikre, at der bliver oprettet tandlægevagter.

I Region Sjælland er der som nævnt stadigvæk ingen ordning. Regionens forklaring er, at det var der heller ikke i de tre gamle amter. Men den forklaring køber Brian Dyring ikke.

- Jeg synes, at det er utroligt sløset, fordi en ting er, at ordningen ikke var der før, men det fratager jo ikke Region Sjælland for at få gjort det nu. Jeg synes bare, at de skal se at komme i gang med det, slutter Brian Dyring.

Region Sjælland erkender, at regionen har været for lang tid om at adlyde loven. 

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Det regner vi med at kunne råde bod på i løbet af kort tid, siger Birte Sonnenborg, der er sundhedschef for den primære sundhed i Region Sjælland. 

Det radikale medlem af Folketingets Sundhedsudvalg, Ole Glahn, vil nu - efter TV2 ØSTs omtale af sagen - drøfte den med sundhedsministeren.


Nyhedsoverblik