Venstres kulturordfører stjal sang

Folketingspolitikeren Troels Christensen skrev i valgkampen en valgsang, som han blandt andet fremførte her på TV2 Øst. Men sangen havde han snuppet fra en anden kunstner, og hun truer nu med en erstatningssag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er musikeren Pia Raug, der har fået sin vise, Regnvejrsdag i november, omskrevet til en valgsang fyldt med Troels Christensens mærkesager. Omkvædet i sangen lyder: "Jeg vil male Sjælland blå" med henvisning til Venstres partifarve.

Men det er forbudt at kopiere og versionere andre kunstneres sange uden at have fået tilladelse. Og det havde kulturordføreren altså ikke.

 - Nej først da jeg fik en fax om, at jeg skulle fjerne den her fil fra min hjemmeside, så blev jeg godt klar over, at jeg nok havde gjort noget, der ikke var så godt, forklarer Troels Christensen, der netop er blevet valgt ind i folketinget for anden gang.

Ophavskvinden til sangen Pia Raug har hele sit liv været engageret på venstrefløjen, og i 1991 stillede hun op til Folketinget for Enhedslisten. Hun er ikke begejstret over, at hendes sang er blevet brugt i en valgkampagne for Venstre.

- Jeg synes det er noget makværk, siger hun til TV2 Øst.

Via sit forlag bad hun Troels Christensen fjerne sangen fra hans hjemmeside. Samtidig fortæller hun, at hun sandsynligvis vil indlede en erstatningssag. Skulle der komme penge ud af det, vil hun donere dem til torturofre.

- Hvad er det for en erstatning, hvad skal det erstatte? Hvad har man ødelagt ved det? Altså det her var jo bare en sjov event, siger Troels Christensen.

Han kalder det en lejlighedssang uden kommercielt formål, og derfor mener han ikke, det er et brud på loven. Men sådan fortolker de det ikke hos Wilhelm Hansens forlag, der varetager Pia Raugs udgivelser

- Ifølge loven må man ikke bruge andres materiale til kommercielle eller politiske formål, siger Tine Birger Christensen, der er administrerende direktør hos forlaget.

Venstrepolitikeren beklager dog, at han omskrev sangen uden at spørge om lov

- jeg laver jo selv melodier, eller jeg kunne have valgt en Shu-bi-dua melodi eller noget andet, for det var da ikke hensigten at såre nogen med det, siger Troels Christensen

Se Troels Christensen spille sin valgsang herunder: