Ven uden medskyld i spritulykke

En domsmandsret i Køge slog i går fast, at en passager, der sætter sig ind i en bil ved siden af en beruset fører, ikke selv har skylden for følgerne af et eventuelt færdselsuheld.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var ikke nogen formildende omstændighed, at en ung mand efter en kraftig drukfest i Strøby Egede en februarnat sidste år selv overlod nøglerne til sin nye bil og satte sig ind ved siden af den stærkt berusede fører, der havde fået lov at få en prøvetur. Det skriver Dagbladet Køge.

Turen endte fatalt, da føreren - en 25-årig mand fra Hedehusene - i et uopmærksomt øjeblik ramte direkte ind i vejtræ på Strøby Bygade. Begge mænd blev hårdt kvæstede, og værst gik det ud over den uheldige unge mand, der havde lånt sin nye bil ud. Han brækkede sit højre ben fem-seks steder og måtte gennem tre operationer og et langt sygeleje, før han kunne starte på genoptræning.

I dag halvandet år senere har han fået varige men og kan kun gå kortere strækninger, ligesom han har måttet opgive sin lejlighed på anden sal.

Den 25-årige erkendte, at han havde kørt bil med en promille på 1,46, men han nægtede at være skyld i, at kammeraten var kommet så hårdt til skade. For han havde, procederede hans forsvarer, Morten Winsløv, en »egen skyld« i ulykken, da han valgte at køre med den stærkt berusede chauffør.

Men den udlægning afviste såvel anklageren, Robert Hansen, som en enig domsmandsret. Ansvaret for bilens sikkerhed - herunder passagererne i bilen - påhviler alene føreren af bilen. Derfor stod han til en ubetinget fængselsstraf.

Men da sagen har ligget i halvandet år hos politiet, inden den kom for retten, blev de tre måneders fængsel dog gjort betinget med en prøvetid på et år. Den 25-årige fik desuden en bøde og en frakendelse af kørekortet i to et halvt år. Han modtog dommen.