Vaskemaskinen kan slå dig ihjel

Vaske- pg opvaskemaskiner med to-benede stik kan ved fejl give stød. De fabriksmonterede stik kan være en dødsfælde, advarer en ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sæt stikket i væggen, så snurrer den nye vaske- eller opvaskemaskine som en drøm. Men blind tillid til stikket på maskinen kan ende i et mareridt.

Ifølge teknisk konsulent i el-installatørernes organisation, Tekniq, Flemming Larsen betyder EU-regler nemlig, at vaske- og opvaskemaskiner i Danmark leveres med to-benede stik og ikke med de langt mere sikre tre-benede stik med jordforbindelse. De beskytter, hvis maskinen har en fejl, der giver stød.

For de mange tusinde danskere, der har dårligt hjerte på grund af sygdom eller alderdom, kan det fabriksmonterede stik derfor være en dødsfælde, advarer senioringeniør ved Danmarks Tekniske Universitet Erik Herse.

- For en hjertesvækket person vil stødet være så voldsomt, at vedkommende vil dø, inden et eventuelt relæ når at slå fra. Kun en jordforbindelse kunne have reddet personen, siger Erik Herse til 24timer.

Flemming Larsen mener, at hvidevareforhandlerne bør føre mere ud af at oplyse kunderne om risikoen.

- Stort set alle, der selv henter maskinen i butikken, sætter den til med det stik, der er monteret fra fabrikken, siger han til 24timer.

Og det lover hr-chef i Elgiganten Glenn Manson:

- Det må vi blive bedre til.