Vandet kommer

De globale klimaforandringer kan få store konsekvenser for de sjællandske kyster. Så store at flere kommuner nu ruster sig mod oversvømmelser og stigende vandmasser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det var ikke andet end vand, vand vand og vand.

Hans-Erik Roslundh husker tydeligt, hvordan der så ud i november sidste år, da stormfloden ramte hans grund.

Vandet oversvømmede hele Hans-Erik Roslundhs have, men i fremtiden kan han måske undgå lignende situationer.

Vordingborg Kommune har nemlig besluttet at låne beboerne ved Ore og Masnedø 300.000 kroner til at bygge højere diger.

- Vi er ikke forpligtet til det. Men det er en vigtig ting, at en kommune støtter de borgere, der er kommet i klemme på den her måde, siger Torben Nøhr, der er teknisk direktør i Vordingborg Kommune.

Beslutningen bliver taget godt imod af beboerne i de hårdt ramte områder.

- Det betyder meget. Så kan vi også sove om natten, fortæller Niels Madsen, der bor i området ved Ore Strand.

Han er ligesom mange andre beboere godt træt af oversvømmelser og stigende vandmasser. De voldsomme vejrudsving har nemlig betydet, at Niels Madsen lige nu er ved at renovere sit hus. En renovering, der er forudsaget af oversvømmelser i huset.

Det er ikke kun i Vordingborg, at kommunen prøver at komme klimaproblemerne til livs. Også i Slagelse Kommune ruster man sig mod fremtidige vejrforandringer. Her er man nemlig i gang med en omfattende kortlægning af diger og kyster.

Og frygten for den for høje vandstand er velbegrundet.

- Man regner med, at vandstanden vil stige med mellem 18 og 70 centimeter de kommende 100 år. Det betyder, at man må bygge højere diger, siger Mogens Henze, der er institutdirektør for miljø og ressourcer på Danmarks Tekniske Universitet.