Valgaftenen blev præget af personhistorier

Tv-dækningen af valgaftenen kammede over i personhistorier. Seerne fik ikke fortællingen om de politiske mandater, mener journalistikforsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ballonerne var pustet op, orkestrene på plads og fadøllene skummede. Blandt partierne var der lagt op til den helt store stemningsfest på valgaftenen - og tv-stationerne fulgte politikerne tæt. Men lektor og journalistikforsker Mark Ørsten, RUC, mener, at dækningen lod tv-seerne tilbage med en tom fornemmelse.

- Overordnet set synes jeg ikke, vi blev klogere. Vi mødte for første gang en tv-dækning, der havde mere travlt med de personlige historier end med den mere substantielle historie om, hvor mandaterne i virkeligheden går hen, siger Mark Ørsten til Ritzau.

Lektoren mener, at der er god mening i, at tv-stationerne bruger partiernes fester som stemningsbilleder - og at der i "døde" perioder i løbet af en valgaften bliver brugt interviews.

- Men det vi fik, var en masse journalister i det indre København, der jagtede lederne fra de store partier. Og det var en fortælling uden fremdrift, for der skete ikke noget i den første halvanden til to timer. Det vi så ikke fik, som jeg tror, mange gerne ville have haft, var historien om mandatfordelingen især i de store byer, siger Mark Ørsten.

Og netop dén fortælling ville have givet et billede af, hvordan eksempelvis Ny Alliance havde klaret sig, da deres vælgere hovedsageligt skal findes i byerne, mener han:

- Det havde været interessant, hvis man havde koordineret sin dækning - ikke kun med det personlige med også med store fokus på de nye kredse, der har betydning, mener lektoren.

Før i tiden foregik en valgaften på Christiansborg. Men i år havde alle partier på nær Dansk Folkeparti valgt at flytte partifesten udenfor borgens trygge rammer. Det var Venstre, der i 2001 begyndte med den trend, da partiet under stor bevågenhed havde lejet Færgen Sjælland i forbindelse med valget.

- Der er tale om en amerikanisering af valgkampen, hvor vi har fået en stor fest. Det har givet fokus på partisoldaterne, hvor man forsøger at skabe en holdstemning, og det har givet noget mere baggrundsstemning til tv, siger Mark Ørsten.

Festen og farverne til trods ønsker lektoren sig ikke tilbage til tidligere tiders valgdækning på Christiansborg.

Men Mark Ørsten efterlyser en gylden middelvej i forbindelsen med valgdækningen i fremtidens folketingsvalg:

- For mig at se kammede både baggrundsdækningen med musik, fest og de personlige historier over. Man må håbe, at næste gang vælger man mere strategisk ud i forhold til det, man følger, så man ser nogle af de valgsteder, der er interessante, siger Mark Ørsten.

/ ritzau /


Nyhedsoverblik