Vaccineret sygehusdirektør efter kritik: Vaccinerne måtte ikke gå til spilde

Hele ledelsen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge er blevet vaccineret, selv om de ikke er frontlinjepersonale. Ledelsen forklarer, at de kun blev vaccineret for at undgå spild af vaccine.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hele ledelsen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge er blevet vaccineret mod covid-19. Ledelsen består af sygehusdirektør Niels Würgler Hansen og tre vicedirektører, Susanne Lønborg Friis, Jesper Gyllenborg og Helle Charlotte Nutzhorn Gaub.

- Det var ikke meningen til at starte med, at vi skulle vaccineres, men vi blev det, fordi vaccinerne ellers ville være blevet spildt, vi havde kun kort tid, forklarer sygehusdirektør Niels Würgler Hansen.

Det er ellers kun det sundhedspersonale, der har særlig risiko for smitte eller som varetager en kritisk funktion, der står forrest i vaccinekøen.

Stod med 100 ekstra vacciner hver dag

Vaccinationerne af de første grupper i Danmark gik i gang den 27. december sidste år, kort efter at de første vacciner fra BioNTech og Pfizer ankom til Danmark, og heriblandt stod frontpersonalet på sygehusene altså.

Her oplevede vaccinationspersonalet, at de kunne trække op til syv vacciner op af hætteglassene og ikke kun de fem, som producenten havde lovet.

- Vi havde kun booket personale ind til de fem garanterede doser. Så pludselig stod vi med 100 ekstra doser hver dag i seks dage og skulle finde nogen, vi kunne stikke, så vi ledte efter relevant frontlinjepersonale eller andet klinisk personale på afdelingerne til de ekstra optrukne vacciner, det var en kæmpestor opgave, fortæller Niels Würgler Hansen.

Alternativet var at smide vaccinerne ud

Når et hætteglas med vaccine er taget ud fra køl og brudt, skal vaccinen bruges inden for seks timer, og er det kommet ind i kanylen, skal det bruges inden for en time. Derfor skulle der arbejdes hurtigt.  

Da det ikke lykkedes at finde nok fra den gruppe af personale, blev vaccinen også tilbudt andre faggrupper som serviceassistenter og administrativt personale.

- Sygehusledelsen, som var på arbejde på matriklen, fik også tilbuddet, det sagde vi ja til, for alternativet var at smide dem ud, fortæller Niels Würgler Hansen.

Tre af de fire i sygehusledelsen blev vaccineret mellem jul og nytår. En af de tre vicedirektører blev vaccineret i januar. Det skete lige før vaccinationscenteret lukkede, og at der var overskydende doser, fordi personalet ikke var mødt op.

Er det retfærdigt, at sygehusledelsen bliver vaccineret, mens mange andre grupper - også på sygehusene - venter?

- Vi følger Sundhedsstyrelsens udrulningsplan, og alle, der ifølge den, skulle være vaccineret er blevet vaccineret. Sygehusledelsen er kun blevet tilbudt vaccine for at undgå spild, siger Niels Würgler Hansen.

I fik ekstra doser ud af vaccineglassene. Hvorfor fandt I ikke personale som rengøringsassistenter, sosu-assistenter, sygeplejersker og læger, der arbejder blandt patienterne ude på afdelingerne?

- Det gjorde vi også. Der var en massiv opsøgende virksomhed, sms-kæder, rundringninger til afdelingerne, og der blev også vaccineret service-assistenter, sosu’er, sygeplejersker og læger, men det var ikke nok til at bruge alle de overskydende vacciner. Vi oplevede også klinisk personale som takkede nej til vaccinerne, fordi de ikke lige kunne overskue det i situationen, forklarer Niels Würgler Hansen.

Var det helt umuligt at finde andre?

- Personalet i vaccinationscentret var ekstremt opsøgende. Vi overvejede kortvarigt at vaccinere patienter, men når det typisk skulle foregå inden for ½-1 time, fordi vaccinen var trukket op, så var det en lægefaglig vurdering, at der ikke var tid nok til en god faglig vurdering af patienterne inden vaccination. En lille krølle er, at vaccinerne ikke egner sig til transport – og vaccinationscentret ligger i en separat bygning fra hospitalet, fortæller Niels Würgler Hansen.

Så det var ikke muligt at finde fire på gulvet i stedet for fire i ledelsen?

- Det var det ikke, for så havde vi ikke sagt ja, så enkelt er det, siger Niels Würgler Hansen.

På Sjællands Universitetshospital er der pr. dags dato vaccineret knapt 3.500 medarbejdere ud af knap 5.000. Deraf er i alt ca. 1.600 frontpersonaler vaccineret anden gang i denne uge. For at undgå lignende situationer, er der nu oprettet ventelister/akutlister, så sygehusene løbende kan indkalde personale, hvis der er overskydende vacciner.