Vaccine fra AstraZeneca sættes på pause - mulig risiko for alvorlige blodpropper

Vaccination mod covid-19 fra AstraZeneca er nu sat på pause. Det sker efter indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med AstraZeneca, bliver vaccinen nu sat på pause i foreløbig 14 dage.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse og statsminister Mette Frederiksen (S) bekræfter det på et doorstep foran Herlev Hospital torsdag formiddag.

Ifølge pressemeddelelsen vedrører én indberetning et dødsfald i Danmark.

quote Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fravalgt AstraZeneca vaccinen, men at vi sætter den på pause

Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen

På baggrund af bekymringen, som lægemiddelmyndighederne har rejst, har Sundhedsstyrelsen valgt at sætte yderligere vaccinationer med AstraZeneca på pause. For det kan ikke på nuværende tidspunkt konkluderes, at der er sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

- Det er først og fremmest vigtigt, at når der er nogle risici i forbindelse med en vaccine, så skal det undersøges. Derfor synes jeg, at det lyder rigtigt, at man sætter vaccinationerne med AstraZeneca i bero, siger Mette Frederiksen på det førnævnte doorstep.

Region Sjælland oplyser til TV2 ØST, at det kun er sundhedspersonale her i regionen, der har modtaget AstraZeneca.

Sættes på pause i 14 dage

Pausen varer indtil videre 14 dage, oplyser Sundhedsstyrelsen, og en ny vurdering vil blive foretaget i uge 12.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fravalgt AstraZeneca vaccinen, men at vi sætter den på pause. Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker, udtaler Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

- Samtidig er det vigtigt for os, at borgerne er trygge ved det tilbud, vi giver dem, og stoler på, at vi kan stå inde for kvaliteten af de vacciner, som vi har i vores program. Derfor reagerer vi prompte, indtil vi har fået undersøgt, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de mulige bivirkninger.

Sundhedsstyrelsen afventer nu, at lægemiddelmyndighederne i EU laver en undersøgelse af, om der er sammenhæng mellem de indberettede blodpropper og vaccinen fra AstraZeneca.

Vaccinationsplan udskydes

Med AstraZeneca sat på pause betyder det, at der ikke vaccineres flere, som har en tid til første vaccination med vaccinen. De, der har fået første stik og venter på det andet, skal indtil videre vente med at få nummer to stik. Samtidig aflyses alle bookede tider og invitationer med vaccinen fra AstraZeneca. Bookede tider med Pfizer og Moderna ændres ikke.

- Vi er nået rigtigt langt med at vaccinere frontpersonalet i gruppe 4, men vi er ikke i mål. Jeg er meget ked af, at vi nu bliver nødt til at sige til det personale, der allerede har fået første stik, eller som allerede er booket eller inviteret til første stik, at de desværre må vente til senere på foråret eller forsommeren, før de kan blive færdigvaccinerede, lyder det fra Søren Brostrøm i pressemeddelelsen.

- Men vi mangler stadig at tilbyde vaccine til knap 1 million ældre mellem 65 og 84 år, og vi er nødt til at prioritere benhårdt, så de får de to andre vacciner, vi har nu. Vi skal beskytte de allersvageste, hvis vi igen får en stor opblussen af epidemien. Vi skal også sørge for, at sundhedsvæsenet og ældreplejen ikke knækker, men vores vurdering er, at vi allerede har vaccineret så meget frontpersonale, at vi kan klare den.

VIDEO: Se statsminister Mette Frederiksen (S) tale på et doorstep torsdag formiddag foran Herlev Hospital, hvor hun bekræfter, at AstraZeneca er sat på pause.

Til TV2 News siger Søren Brostrøm, at Lægemiddelstyrelsen sender et brev til de borgere, der er vaccineret med AstraZeneca, hvor de gør opmærksom på symptomer ved blodpropper, så man ved, hvad man skal holde øje med.

Sundhedsstyrelsen har lavet en ny vaccinationsplan, hvor AstraZeneca er taget ud, og planen viser, at alle i Danmark over 16 år først kan have fået tilbudt en vaccine senest i uge 28 – og alle kan være færdigvaccineret omkring fire uger derefter.

Men det er vigtigt at understrege, at vaccinationsplanen vil se bedre ud, hvis vi ved revurderingen i uge 12 genoptager brugen af AstraZeneca, står der i pressemeddelelsen.

I alt har 142.102 mennesker i Danmark modtaget første stik af vaccinen fra medicinalselskabet AstraZeneca.