Uvished om danske gidslers frigivelse

Ingen kontakt med søfolk på Nakskov-skib siden piraterne brugte dem i et forsøg på at råbe offentligheden op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Uvisheden tærer nu på fjerde uge hos familierne til de fem danske gidsler om bord på det kaprede Nakskov-fragtskib "Danica White". Ingen ved, hvornår de danske gidsler bliver frigivet.

Det er nu 26 dage siden, skibet blev kapret af somaliske pirater i internationalt farvand 210 sømil ud for Somalias kyst. Sagen er fortsat totalt mørklagt af Udenrigsministeriet og rederiet H. Folmer og Co.

Piraterne brugte gidslerne som middel til at henvende sig til den danske offentlighed og regering. Det skete gennem en mail til dagbladet B.T., der offentliggjorde dele af mailen mandag. Siden har B.T. ifølge nyhedschef Peder Nederland forsøgt at komme i kontakt med de fem danske gidsler på "Danica White" både via mail og telefon.

- Vi har fortsat ikke fået kontakt til gidslerne på skibet, siger Peder Nederland til Ritzau.

Hvorvidt piraternes forsøg på at råbe offentligheden og regeringen op trækker frigivelsen af gidslerne i langdrag, er ifølge direktør i efterretningsfirmaet Protocol Hans Tino Hansen svært at sige noget om. Det er første gang, at somaliske pirater bruger gidslerne i et direkte forsøg på at påvirke offentligheden og regeringen.

- Det vil kræve, at vi vidste noget om, hvornår forhandlingerne startede. Piraternes forsøg på at råbe offentligheden op kan være et smart trick. Det kan også være et udtryk for desperation eller for, at forhandlingerne om løsesummen er i sin indledende eller måske afsluttende fase. Det er umuligt at konkludere noget som helst, siger Hans Tino Hansen.
//Ritzau//