Usikker vandkvalitet

Drikkevandet er ikke så sikkert som hidtil antaget. Mange vandværker er nedslidte, og kontrollen er lemfældig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vand er noget der kommer fra hanen, sådan har det altid været. I Lendemarke på Møn, har man dog vænnet sig til en hel anden virkelighed. Der må borgerne på niende måned enten koge vandet eller drikke vand fra flasken, hvis de ikke vil være syge.

- Der er da noget man er bekymret over. Har vi drukket noget, der ikke er sundt. Det kan man ikke lade være med at tænke over, fortæller Stella Lønborg fra Lendemarke

På trods af, at det nu er 253 dage siden man opdagede bakterier i vandet, så er løsningen ikke lige om hjørnet

- Der er da dybt beklageligt og selvfølgelig har man det ikke godt med, at vi ikke har kunnet levere et ordentligt produkt, siger formanden for Lendemark Vandværk Keld Christiansen

Problemet på Møn er faktisk langt fra usædvanligt. Kvaliteten og kontrollen med vores drikkevand, er nemlig ikke nær så god, som de fleste tror. Det fortæller Danmarks eneste professor i drikkevand.

- Der er ikke sammenhæng mellem den kvalitet og sikkerhed, som forbrugerne tror de får og det der reelt er tilstede, det siger Erik Arvin fra Danmarks Tekniske universitet. 

At det halter gevaldigt med kvaliteten, det kan de dokumentere hos Rovesta. Der står man for kontrollen af 80 procent af regionens vandværker. Inden for det sidste år, har de måttet lukke eller udstede kogeforbud 21 steder. Stigningen er en femdobling på to år. Det skyldes delvis en ny målemetode, men det skyldes også, at mange små lokale værker er gamle og nedslidte.

- Tidens tand gnaver, det ser vi tydeligt når vi er ude. Mange steder er man omsorgsfulde, men der er også steder, hvor udstyret er slidt og betonen slår revner, fortæller Ledende Mikrobilog hos Rovesta John Gravesen.

Nedslidning er ikke det eneste problem - kontrollen er også mere end lempelig, vores drikkevand bliver nemlig kun tjekket hver tredje eller sjette måned på de små værker. Værkerne kan tjekke oftere end loven kræver, men en rundspørge foretaget af TV2Øst, viser at det ikke er tilfældet.

- Det er bekynrende, som det er nu, aner vi reelt ikke om vandet er godt nok, siger Erik Arvin

Den ringe kontrol betyder, at langt flere vandværker kan have problemer end hidtil antaget og at folk bliver syge uden at mistænke vandet.

- Flere kontroller vil klart hjælpe, I dag kan en forurening eksistere i flere måneder inden det bliver opdaget, det John Gravesen fra Rovesta

På trods bekymrende tal og advarsler fra eksperter, så afviser vandværkerne, at der er problemer.


Nyhedsoverblik