Unge vil ikke være domsmænd

Der er for få unge der vil være domsmænd i vores region i forhold til Justitsministeriets anbefalinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fristen for at indstille personer som domsmænd er netop slut. Men kommunerne i vores region har haft problemer med at finde nok unge. - Når man snakker om aldersfordelingen, så er vi overrepræsenteret af folk over 50, fortæller formand for grundlisteudvalget i Ringsted Kommune, Bent Danielsen fra de Konservative.

Fire ud af fem kommuner har ikke nok unge på den såkaldte grundliste som byretten og landsretten trækker lod blandt. Loven siger at personerne skal repræsentere den danske befolkning. Sidste periode var der 8632 danskere på listerne. Men ifølge ugebrevet A4 var gennemsnitsalderen 52 år. I Ringsted har 105 på deres liste, men kun tre af dem er unge mennesker.

- Hvis man først er kommet ind bliver man siddende på listen. Der ryger 25 ud hvert år, men når der ikke tilsvarende kommer 25 unge ind, så er det udsnitsmæssigt et problem, forklarer Bent Danielsen.

En del kommuner løser problemet ved at lave annoncekampagner for at få unge til at melde sig. Det har de gjort i Næstved, Fakse og Guldborgsund. Det har givet rigtig mange henvendelser. Men ikke nok fra de unge. De frygter at det koster deres tid, de er nervøse for ansvaret og de kender i det hele taget ikke til opgaven.

- Jeg vil ikke være med til at dømme og jeg er bange for de konsekvenser det får, fortæller Mette Christensen, 18 år, fra Ringsted.


Nyhedsoverblik