Ungdomsfængsel afviser kritik

Danske regioner kritiserer de sikrede ungdomsinstitutioner for helt unge hårde kriminelle. De er for dyre og for dårlige, lyder kritikken. Men det er noget sludder siger institutionerne selv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regioner og kommuner synes de giver for mange penge til sikrede ungdomsinstitutioner - uden der kommer noget ud af det. For mange unge går lige tilbage i kriminalitet. Men her i regionen afviser institiutionen kritikken.

- Det er jeg slet ikke enig i. Jeg er af den mening at kvalitet koster, siger Forstander for Bakkegården, Jørgen Frølich.

Bakkegården er en sikkerinstitution - altså et fængsel for unge. Dem der bor her er mellem 12 og 17 år. De har begået hård kriminalitet som fx væbnet røveri, voldtægt eller brandstiftelse.

Men i dag er både kommunernes landforening og danske regioner ude med hård kritik af de sikrede institutioner.

"Vi har den fornemmelse, at der er for få gode resultater. Tilbagefaldet er for stort, og det burde der ikke være til den pris, der er sat på disse institutioner", siger Bent Normann Olsen (S), Næstformand for Danske Regioner.

Det koster 1 million at have en ung placeret på Bakkegården om året. Og er institutionen er altså ifølge regionernes næstformand både for dyr  og for dårlig.

Der bor 19 unge på institutionen lige nu. Og forstanderen mener, at både de og kommunerne får masser af kvalitet for pengene.

Men han er enig i at de knap 40 millioner det koster om året at drive bakkegården er mange penge.

- Man skal jo tænke på, at vi kører 365 dage om året og der skal være et personale der dækker døgnet rundt og vi er mange faggrupper for at kunne give det kvalificeret tilbud, siger Jørgen Frølich.

Sidste år lavede Vestsjællands Amt en undersøgelse af tilfredsheden med Bakkegården og evalueringen - også fra de unge indsatte selv, var overvældende god.

Men der er faktisk mange unge der ryger tilbage i kriminaltet, når de forlader Bakkegården og lignende institutioner. For kommunerne er for dårlige til at følge op på de unge, når de kommer ud i friheden, mener forstanderen.