Uhygiejniske plejecentre

Over halvdelen af de plejehjem, som embedslægen har været på tilsyn hos i regionen, overtræder hygiejnereglerne. Problemerne er især faren for smitsomme sygdomme, men hos en beboer var der også så beskidt, at det var på grænsen til det sundhedsskadelige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lykksejecentret i Søllested fik flere bemærkninger fra tilsynet. Gulv og toilet hos en beboer var så beskidt, at det var på grænsen til det sundhedsskadelige.

- Det er beklageligt, at sådan noget er sket, men jeg tror desværre ikke, at vi kan sige, at sådan noget aldrig sker igen, siger Lis Larsen, formand for beboer- og pårørenderådet på Lykkesejecentret.

Beboerne ønskede ikke at få gjort rent og det gav personalet lov til.

- Jeg synes ikke, det er omsorgssvigt, for vi har forsøgt at respektere nogle andre ting hos den beboer. F.eks. omsorgen for at vedkommende har medbestemmelse omkring de her ting, men det er klart, at hygiejnen ikke må se sådan ud, siger ældrechef i Lolland kommune, Grete Breinhild. 

Mere end halvdelen
56 ud af 94 plejecentre altså mere end halvdelen af de centre, som embedslægen har besøgt, overholder ikke hygiejnereglerne. Problemerne er rengøringen, at personalet bærer smykker og ure, så de risikerer at tage smitte med sig fra beboer til beboer og mangel på instrukser for, hvad personalet skal gøre i tilfælde af smitsomme sygdomme.

Lolland kommune
Plejecentrene i Lolland kommune er dem i regionen, der har fået flest bemærkninger for ikke at overholde hygiejnereglerne. 15 ud af de 16 plejehjem, som embedslægen besøgte i Lolland kommune, havde sjusket med hygiejnereglerne.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, men kommunalreformen har været en lang proces og vi bliver nødt til at tage en ting ad gangen, siger Grete Breinhild.

Smitsomme sygdomme 
Derfor mangler plejecentrene stadig en beskrivelse af, hvad personalet skal gøre, når der opstår smitsomme sygdomme som stafylokokker og roskildesyge.

- Det er ganske, ganske forfærdeligt, for personalet suser fra beboer til beboer hele dagen. Så at personalet ikke ved, hvad de skal stille op, det er så forfærdeligt og også at ledelsen inden for ældreområdet ikke har sådan noget på plads. Det må være et af de mest naturlige punkter, som skal være på plads fra dag et, siger Lis Larsen.

Vi råber op
Men nu et år og fire måneder efter kommunalreformen har personalet stadig ikke retningslinjer for, hvad personalet skal gøre for at beskytte mod smitsomme sygdomme, som kan være livstruende for ældre beboere. 

- Målet er, at det er på plads i 2008. Hvornår i 2008? Vi har sat målet, at det skal være i slutningen af 2008, siger Grete Breinhild.

- Vi kan jo ikke gøre andet end at råbe op og vi råber op. Vi gør hele tiden opmærksom på, at det må der ikke være og det skal laves, det gør vi. Vi sidder ikke bare og kigger på hinanden og smiler sødt, siger Lis Larsen.

Lis Larsen vil nu forsøge at samle kommunens beboer- og pårørenderåd for i samlet flok at råbe kommunens politikere og embedsmænd op.


Nyhedsoverblik