Udsatte børn svigtes

Udsatte børn svigtes i Holbæk Kommune. Antallet af sager gør, at mange af dem ikke bliver behandlet korrekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når en børnesag ender på socialcentret i Holbæk Kommune, så er det ofte, fordi en skole eller en daginstitution er bekymret for barnets trivsel og har kontaktet kommunen. Der kan være problemer med at forældrene drikker eller er ved at blive skilt. Men det er langt fra sikkert, at kommunen får fulgt op på problemet med det samme.

- Jeg har netop hørt om en konkret sag, hvor der er en elev, som har nogle sociale problemer. Men kommunen har fortalt, at den ikke har tid til at hjælpe, fortæller Bjørn Hansen, der er formand i Holbæk Lærerkreds i Danmarks Lærerforening.

Sagsbehandlerne på kommunens socialcenter kan ganske enkelt ikke følge med antallet af sager, om børn der mistrives, der lander på deres bord.

Ledelsen i socialcentret beskriver i et notat, at man har måttet prioritere sagerne, så de børn med størst problemer bliver hjulpet først. Det betyder, at sagsbehandlingen er mangelfuld i 25 procent af kommunens 1200 sager

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, men jeg hæfter mig ved at de tunge sager får en 100 procent behandling, siger borgmester i Holbæk, Jørn Sørensen (Rad.V.)

Men i Danmarks Lærerforening advarer man om at lade de mindre sager ligge og vente.

- Når man først har lavet en indstilling, så er det jo fordi, at de problemer ikke vil gå væk af sig selv. Derfor vil de bare vokse, hvis der ikke bliver gjort noget ved dem, siger Bjørn Hansen.

I et internt brev fra sagsbehandlerne til ledelsen på Socialcentret, som vi på TV2 ØST er kommet i besiddelse af, fralægger sagsbehandlerne sig nu ansvaret for at overholde loven i forhold til sagsbehandling af børn med særlige behov. Sagsmængden er for stor. Ledelsen fortæller, at hver fjerde stilling er besat af en vikar. Det giver ikke kontinuitet i sagsbehandlingen.

- Det har været svært at finde socialrådgivere til faste stillinger. Derfor prøver vi nu at søge efter andre faggrupper, som kan tage noget af arbejdet, siger Jørn Sørensen.

Kommunen vil desuden i de næste uger kigge på om sagsbehandlingen kan effektiviseres, og om antallet af sagsbehandlere er stort nok.