Udflugt til det glemte

Har du prøvet rutsjebanen i Bonbonland nok i år, og er det ikke mere så spændende at klappe hestene i Knuthenborg Safaripark – så har TV2 Øst forsøgt at samle et par alternative og glemte udflugtsmål til sommerferien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har du et forslag til glemte eller ukendte udflugtsmål vi kan besøge, så skriv en mail til aljo@tv2east.dk.

De hjerneløses kirkegård

De hjerneløses kirkegård

På en lille skovgravplads ved det psykiatriske hospital i Nykøbing Sjælland gemmer sig et makabert og interessant kulturminde. Her ligger flere hundrede tidligere psykisk syge patienter, og de mangler alle sammen hjernen.

Den blev nemlig i perioden fra 20'erne og helt op til starten af 80'erne i al hemmelighed opereret ud, inden afdøde blev lagt i jorden. Hverken afdøde eller pårørende blev informeret om indgrebet.

Hjernerne, som blev fjernet fra de afdøde psykiatriske patienter på statshospitalerne i hele landet, skulle bruges til forskning, og de blev efterfølgende fragtet til Psykiatrisk Hospital i Risskov ved Århus. Her står samlingen på mere end 10.000 hjerner stadig i dag i spande i kælderen.

På daværende tidspunkt var det ikke ulovligt at inddrage hjernerne, men metoden har helt op til få år siden været genstand for en massiv etisk diskussion.

Ud over den idylliske og smukke gravplads er der også et lille kapel med tilhørende operationsstue, hvor hjernerne blev fjernet. Der er også et lille museum, hvor man skal henvende sig for at få adgang til kapellet.

Beliggenhed: Kapel og kirkegård er en del af Annebergparken. Indgang ved det psykiatriske hospital ved kystvejen.

Se video fra De hjerneløses kirkegård

Ole Olsen

Verdens første filmkonge

Sådan kunne man betegne filmmanden og grundlæggeren af Nordisk Film Ole Olsen, der er født i 1863 i Starreklinte ved Fårevejle.

Efter han i 1906 stiftede Nordisk Film, voksede selskabet hurtigt og blev et af verdens førende.

I 1935 fik han i samarbejde med Nationalmuseet lov at udgrave en gammel gravhøj fra bronzealderen, for derefter at indrette det til sit eget kommende gravkammer.

Man kan i dag ikke komme ind i gravkammeret, men det indeholder udover Ole Olsens egen urne også hans kone Annas une, samt en del af hans kunstsamling.

Beliggenhed: Gravhøjen ligger på Esterhøj i Høve lidt syd for Nykøbing Sjælland. Og her er en meget smuk udsigt over både vand og marker fra toppen af højen.

Kludeegen

Det hellige træ ved Præstø

Lidt nord for Præstø i Leestrup Skov finder man Kludeegen, der tillægges helbredende kræfter. Det anslås, at træet er over 400 år gammelt. Der er hul for oven i træet, og det siges, at hvis man lider af en sygdom og kryber tre gange igennem hullet på tre torsdage i træk om natten, så bliver man rask. Man skal i øvrigt også være nøgen.

Efter kuren skal man hænge sit brugte tøj op i træet, der også kaldes kludeegen.

Beliggenhed: Adgang via P-plads til Leestrup Strand langs landevejen (209) mellem Fakse og Præstø.

Kort over de udsædvanlige udflugtsmål

Har du et forslag til glemte eller ukendte udflugtsmål vi TV2 Øst kan besøge så send os en mail til aljo@tv2east.dk