Tyv risikerer 10 års fængsel

Retssagen om den norske kvinde, der sidste år i august blev kørt ned af en tyv på parkeringspladsen udenfor Bilka i Næstved startede i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi har det svært. Det har været meget hårdt at komme ned og gennemgå alt det her i dag. Sådan siger John-Martin Ledang i dag til TV2 Øst.

John-Martin Ledang er gift med den 38-årige kvinde, der blev kørt ned af en tyv ved Næstved Megacenter i august sidste år. Kvinden Nina Ledang forsøgte at stoppe en tyv, der havde brudt ind i familiens autocamper, mens de var inde for at handle lidt og få en is i Bilka. Fra Bilkas cafeteria så familien, at en tyv brød døren op til deres autocamper og gik ind for at stjæle.

Faren og de 2 teenagedøtre på 14 og 17 år forklarede i retten i Næstved i dag, at moren og den ene datter forsøgte at stoppe tyven ved at råbe til ham. Tyven, en 28-årig mand, flygtede over i en Mazda, som han havde holdende ved siden af autocamperen. Tyven gassede op mens faren løb op på siden af Mazdaen og fik fat i rattet.

Først ramte Mazdaen en Peugeot, der holdt stille og derefter påkørte tyven først den 17 årige datter, der dog slap med knubs. Derefter ramte han Nina Ledang, der røg ned under bilen og blev slæbt 10 meter hen ad asfalten.

Nina Ledang var igennem flere uger i livsfare. Hendes kranie og bækken var knust og den ene lunge var punkteret. Faren fortalte i retten, at familien i 16 dage frygtede for hendes liv.

- Hver gang vi gik fra hende på Rigshospitalet, vidste vi ikke om hun ville være i live næste gang vi så hende. Hun var i koma og havde over 40 i feber. Det var meget hårdt, sagde han.

Den ældste datter brød sammen i gråd, da hun skulle afgive forklaring. Pigen havde bedt om at den tiltalte ikke var i retslokalet, når hun skulle vidne. Hun var meget fattet lige indtil hun skulle fortælle om, at hun så sin mor ligge under Mazdaen.

- Det har været meget hårdt for os alle sammen. Min kone og pigernes mor skal have hjælp til alt. 24 timer i døgnet. Hun kan tale og hun fungerer også i hovedet, men hun har mistet sin hukommelse, og hun kan ingenting selv, siger John-Martin Ledang i dag til TV2 Øst om sin hustru, der i dag bor på plejehjem.

Den 28-årige tyv stak af til fods fra parkeringspladsen i Næstved efter påkørslen. Han forklarede i retten, at han var blevet grebet af panik.

- Jeg ville bare væk. Først prøvede jeg at køre væk, og da det ikke lykkedes så løb jeg, fortalte han i dag i retten. Manden siger at han først opdagede, at han havde påkørt en kvinde, da der var en tilskuer, der råbte at "der ligger nogen nedenunder bilen" og at det ikke var med vilje, at han havde kørt kvinden ned.

Tyven risikerer op til 10 års fængsel for grov legemesbeskadigelse og røveri af særlig farlig karakter. Der falder dom i sagen på fredag.